Pihlgren & Ritola – kotimaisia paperitapetteja pitkällä perinteellä
Asutko vanhassa talossa ja haluat toteuttaa remontin perinteisin menetelmin ja materiaalein? Jos näin on, on todennäköisyys suuri, että Pihlgren & Ritolan perinteiset paperitapetit sopivat täydellisesti kotiisi. Olemme sukeltaneet suomalaisen tapettivalmistajan historiaan ja löytäneet omat suosikkitapettimme.
Kiurujen yö.
1. Kiurujen Yö – rakastettu lintutapetti vuodelta 1958
Kukallinen lintutapetti Kiurujen Yö on suomalaisen Birger Kaipiaisen käsialaa vuodelta 1958. Tapetti on Aveon valikoiman myydyimmistä Pihlgren & Ritolan paperitapeteista ja se kuuluu Taiteilija-kokoelmaan.
Birger Kaipiainen on tunnettu hedelmä-, kukka- ja lintuposliineistaan, ja muun muassa Arabian Paratiisi, Apila ja Sunnuntai -sarjat ovat hänen käsialaansa. Hän suunnitteli lintutapetit Kiurujen Yön ja Ken Kiuruista Kaunein -tapetit Pihlgren & Ritolan muotoilukilpailuun. Lisää muotoilukilpailusta alempana.
Appelsiini
2. Appelsiini – todellinen retrohelmi
Retrotapetti Appelsiini on suunniteltu 1950-luvulla. Suosittu raikas appelsiinitapetti on pirteä väriroiske esimerkiksi keittiöön. Tapetti kuuluu Retro-kokoelmaan ja se löytyy monista kodeista Suomessa.
Retrokokoelma on kuin aikamatka 1950-luvulta 1970-luvulle. Kokoelmassa on tapettitehtaan nostalgisimpia kuvioita eri vuosikymmeniltä. Esimerkkejä näistä ovat Lumikide, Taikayö, Tammenlehti ja Viilu.

Lukko

Lukko

Lukko
3. Lukko – kukallinen jugendtapetti
Lukko-tapetissa on tiivis ja säännöllinen kukkakuvio, joka samalla on kiemurteleva ja raidallinen. Tämä jugendhenkinen tapetti kuuluu Klassinen-kokoelmaan, ja muutaman värin osalta Erikoiserät-kokoelmaan. Tapettia on saatavilla yhdeksässä eri sävyssä.
Klassinen-tapettikokoelma sisältää tapetteja eri aikakausilta ja tyylisuunnista, aina uusklassisista ja jugendtyylisistä uusrenesanssitapetteihin.Täältä löytyy mm. empiretapetti Herttuanhovi, jugendtapetit Lumme, Jugend-Kausi ja Jugend-Tulppaani, kustavilainen Romanssi ja Rusetti, biedermeiertapetti Mainiemen Kartano ja monia muita.

Juhannusruusu
4. Juhannusruusu – romanttinen kukkatapetti
Elegantti kukkatapetti Juhannusruusu on yksi Pihlgren & Ritolan klassikoista. Suomalainen taiteilija ja muotoilija Ritva Kronlund, joka työskenteli Pihlgren & Ritolalla, on tämän upean tapetin suunnittelija. Hän on myös suunnitellut mm. Avaruuslintu, Perhonen, Pantteri ja Rock 'n Roll -tapetit.

Niittyleinikki
5. Niittyleinikki – ihanan kesäinen kukkatapetti
Voikukkien kukkiessa kesätunnelma on täydellinen. Raikas ja ilmava Niittyleinikki-tapetti on Ritva Kronlundin käsialaa. Pihlgren & Ritolalle tapetit ovat muutakin kuin kaunista pintaa. Ne ovat arkitaidetta ja sisustuksen iloa parhaimmillaan. Toinen saman tyylinen klassikko löytyy monesta suomalaisesta kodista, nimittäin kukkatapetti Kirsikkapuu.
Williamin Kyönnös
6. Williamin Köynnös – jugendtapetti Morris-tyyliin
Medaljonkitapetti Williamin Köynnös (aiemmin William Morris -tyyliin) on selkeästi saanut inspiraationsa brittiläiseltä Morris & CO:lta. Suurikuvioista ja kaunista medaljonkitapettia on saatavilla viidessä eri sävyssä. Herraskartano on myös kaunis uusrenesanssihenkinen medaljonkitapetti.

Paratiisi

Paratiisi
7. Paratiisi – graafinen retrotapetti
Paratiisi-tapetti on myös Ritva Kronlundin käsialaa. Lintutapetissa on graafisen symmetrinen, retrotyylinen kukka-ja lehtikuvio. Tapettia on saatavilla kuudessa eri sävyssä.

Hyasintti
8. Hyasintti – klassisen kukallinen paperitapetti
Jugendista inspiraationsa saaneessa Hyasintti-tapetissa on tiivis ja säännöllinen kuvio. Kaunista tapettia on saatavilla neljää eri sävyä.

Sembramänty
9. Sembramänty – luonnonläheinen tapetti metsää rakastavalle
Retrotunnelmaisessa Sembramänty-tapetissa on käpyjä ja pitkiä havusia. Sen inspiraationa on sembramänty, jota kasvaa Apeilla ja Karpaateilla. Tapetissa on kaunis, villiintynyt tunnelma, joka tuo luonnon kodin seinille.

10. Kukot – retrotapetti kukkasin ja linnuin
Kukallinen Kukot-lintutapetti tekee iloiseksi. Tässä tapetissa on läsnä vahvasti 1970-luvun tunnelma. Tapetista on tarjolla kolmea eri pirteää sävyä.
Tietoja Pihlgren & Ritolasta
- Pihlgren & Ritola on valmistanut käsintehtyjä ekologisia paperitapetteja jo vuodesta 1930. Kaikki tapetit valmistetaan alusta loppuun Toijalan Akaalla, perinteisin painomenetelmin ja suurella sydämellä.
- Fritjof Pihlgren ja Matti Ritola hankkivat käytetyn rotaatiopainokoneen, ja aloitti tapettitiotannon Fritjofin isän tiloissa. Alkuunsa valikoimassa oli alle 20 tapettimallia, ja kaksikko hoito itse suuren osan painamisesta. Tapetit nousivat nopeasti suosioon ja tehdas kasvoi.
- 1937 uusi tiilenvärinen tehdasrakennus vihittiin käyttöön kauniin Nahkianlammen kulttuurimaisemassa.
- Vuonna 1957 tehdasta laajennettiin, ja samaan aikaan myös koneistoa uusittiin. Suuri osa tällöin hankituista isoista rotaatiopainokoneista ovat tänäkin päivänä vielä käytössä. Tämä tapettitehdas on yksi viimeisistä kaltaisistaan Suomessa. Pihlgren & Ritolan tapetit sekä niiden käsityöläismäinen tuotanto on osa elävää kulttuuriperintöämme.


- Tapetin valmistus tehdään kolmessa vaiheessa. Ensin tapetin pohjaväri painetaan erillisellä painokoneella, usein vuota on jopa kahden kilometrin pituinen. Kun pohjaväri on kuivunut, painetaan kuvio rotaatiopainokoneella - eri kuviorullat painavat oman osuutensa kokonaisuudesta. Kun kaikki värit ja kuviot ovat paikallaan, tapetti kuivataan ilmavasti, pitkillä laskoksilla tehtaan katossa. Lopuksi tapetti rullataan suurelle rullalle ja jälkikäsitellään. Tämän jälkeen tapetti leikataan kymmenen metrin pituisiksi osiksi ja rullataan myyntivalmiiksi. Esivalmistelu, hienosäätö ja vanhat painokoneet vaativat suurta käsityöläistaitoa.
- 1950-luvulla järjestettiin lukuisia suunnitelukilpailuita, ja varsinkin 1958 järjestetty kilpailu on todellinen klassikko, Kilpailuun osallistuivat kutsun saaneet trendikkäät suunnitelijat, kuten Birger Kaipiainen, Rut Bryk ((Fenix-lintu, Apollo), Erik Bruun (Johann Sebastian, Linneus), Jukka Pellinen (Bownet, Assyria), Lisa Johansson-Pape (Poikilo, Arki ja Pilkut) sekä Annikki ja Ilmari Tapiovaara (2+3, Valoa ja Varjoa). Näiden osallistuijen kilpailuun osallistuneet suunnitelmat on kerätty Taiteilija-kokoelmaan, jota täydentää Ritva Kronlundin ikoniset kuviot - nämä ovat suomen tapettimuotoilun huikeimpia töitä.
- Tapettituotannon kulta-aikaan 1950-1970-luvuilla Pihlgren & Ritolalla oli oma telaverstas, suunniteluosasto, kirjasitomo ja monia eri tuotantolinjoja eri tapeteille. Pihlgren & Ritola valmisti tuohon aikaan kolmanneksen Suomen tapeteista.
- 1960-luvulla Fritjof Pihlgren (myöhemmin Pihola) myi oman osuutensa ja siitä eteenpäin yritys on ollut Ritolan suvun omistuksessa.


- Nykyäänkin paperitapetit painetaan samalla perinteisellä menetelmällä, samassa punatiilisessä tehtaassa, Nahkialanlammen rannalla. Koska painomenetelmät ovat vanhoja, tapettien kuviointikin on eläväistä - väreissä ja kuvioissa on eroja eri painosarjojen välillä. Näin ollen kannattaa olla erityisen tarkka siitä, että kaikki tapettirullat ovat samaa tuotantoerää. Valikoimassa on yli 80 eri kuviota.
Lähde: tapettitehdas.fi
Lisää inspiraatiota löydät täältä:
Kymmenen suosikkitapettia Durolta
Kymmenen suosikkitapettia ruotsalaiselta Sandbergilta
Laura Ashleyn tapetit - kymmenen suosikkia
Kymmenen Cole & Son -suosikkitapettia
William Morris tapetit - kymmenen suosituinta
Marimekon uudet tapetit - monia suosikkikuvioita
Rebel Walls - huikeita muraalitapetteja ja upeita valokuvatapetteja
Majvillan Poetry - ihastuttavat lastentapetit
Lue lisää:
Vaikeuksia valita tapetti? Tilaa tapettinäytteet Aveolta
Suuri tapettiopas - kaikki tapeteista
Miten tapetoidaan? Täältä löydät vinkit tapetointiin
Rakennusprojekti meneillään? Pyydä tarjous
Me Aveolla autamme mielellään. Ota yhteyttä sähköpostitse, chatissa tai puhelimitse.