Suuri tapettiopas - kaikki tapeteista

Montako rullaa tapettia tarvitsen? Mitä tarkoittaa half drop? Mitä eroa on non wovenilla ja paperitapetilla? Kysymyksiä on paljon ja täältä saat vastaukset kaikkiin!

Kori taynna tapetteja Borastapeterin uusi Scandinavian Designers III kokoelmasta

Kuvan tapetit kuuluvat Boråsin valokoimaan Scandinavian Designers III.

Vuota? Batchnumero? Random match? Straight match? Half drop? Tässä on sanalista kaikista vaikeista sanoista:

 • Vuota: Tapettirulla on usein 53 cm leveä ja vuota näin ollen 53 x seinän korkeus (lattian ja katon väli).
 • Batchnumero: Eränumero. Tapettivalmistaja painattaa kerrallaan tiettyä kuviota ja väriä tietyn määrän. Nämä saavat saman batchnumeron ja ovat väriltään identtisiä. Seuraavalla kerralla, kun tätä tapettia painatetaan, voi se poiketa väriltään ensimmäisestä painatuksesta jonkin verran, ja tämän vuoksi se saa toisen batchnumeron.
 • Random match (vapaavalintainen kohdistus): Varsinkin raidallisissa tapeteissa ja yksivärisissä tapeteissa. Kuviota ei tarvitse sovittaa aiempaan vuotaan yhteensopivaksi, vaan voidaan jatkaa heti seuraavaan osaan seinään. Näin ei synny hukkapaloja eikä tarvita seinän pinta-alaa enempää tapettia. 

 

Eijffinger in tapetti Palm Trees on hyvä esiemerkki tasakohdistuksesta, koska palmut toistuvat vaakatasossa säännöllisesti.

 

Straight match (tasakohdistus). Tämä merkitsee sitä, että kuvio toistuu. Jokainen vuota sovitetaan suhteessa edelliseen. Pidä vuodan yläreunaa kattolistan korkeudella ja vedä sitä ylös, kunnes kuvio sopii yhteen edellisen vuodan kanssa. Tapettirullan etiketissä näkee kuinka korkea kuviokerta (toistuvan kuvion korkeus) on. 

Littlephants tapetissa Fruit Garden on vuorokohdistus. Päärynät eivät siis ole samalla korkeudella kaikissa vuodissa.

 

 • Vuorokohdistus (Half drop): Hieman monimutkaisempi kohdistus. Kuvio toistuu diagonaalisesti seinällä. Tässä tulee yleensä aika paljon hukkapaloja. Tapetin kohdistus siirtyy puolella pituudellaan, kun luodaan suurempaa kuviota. 
 • Raporttikorkeus: Kertoo kuinka korkea kuvio on senteissä, ennen kuin ses toistuu. Tämä luku kerrotaan tapettirullan etiketissä. 

Tapetteja Morris & Co:n Melsetter-sarjasta.

 

Montako rullaa tarvitsen? 

 • Se riippuu siitä, minkä tapetin olet valinnut. Jos tapetti on kuvioita ja siinä on vapaa kohdistus, tarvitaan usein enemmän rullia. Ikkunoiden ja ovien määrä vaikuttaa myös, mutta yleensä oletettua vähemmän.
 • Laske ensin montako vuotaa tarvitaan kullekin seinälle jakamalla seinän leveys vuodan leveydellä. Pyöristä ylöspäin.
 • Laske vuotien määrä rullaa kohden jakamalla rullan pituus tapetoidun seinän korkeudella. Lisää tähän raporttikorkeus ja pyöristä alaspäin.
 • Jaa tarvittavien vuotien määrä yhdestä rullasta saatavien vuotien määrällä. Pyöristä ylöspäiän, niin saat laskettua tarvittavan määrän tapettirullia. On kuitenkin hyvä laskea vähän ylimääräistä tapettia - mieluummin yksi rulla liikaa kuin liian vähän.
 • Monilla tapettivalmistajilla on oma tapettilaskuri. Niiden avulla voidaan laskea tarvittavan määrän tapettirullia. Me Aveolla autamme myös mielellään, ota yhteyttä sähköpostitse, chatissa tai puhelimitse.

 

Della-tapetti on Sandbergin valikoimista. Siinä on 53 cm:n vuorokohdistus. 

 

Voinko ostaa lisää rullia, jos olen ostanut liian vähän?

 • Kyllä se onnistuu, mutta kannattaa kuitenkin pyrkiä siihen, että ostaa riittävästi saman tien. Kaikki tapetit valmistetaan erinä ja saa ns. batchnumeron. Värit voivat vaihdella hieman eri erien välillä, eikä ole täysin varmaa, että saat myöhemmin tilattua saman batchnumeron tapettia kuin viimeksi. 
 • Jos huomaat, että sinulla on liian vähän tapettia, voit jättää yhden seinän tapetoimatta. Näin voit vaihtaa batchnumeroa seinältä toiselle. Koska valo osuu eri tavalla eri seinille, ei mahdollista värieroa huomaa yhtä selkeästi eri seinillä.

Alvar Aalto MIT-tapetti on Boråsin valikoimista. Se on non woven-tapetti, eli voit laittaa liisterin suoraan seinälle.

 

Minkä tyyppisiä tapetteja on olemassa?

 • Klassiset paperitapetit: Liisteri levitetään tapetille ja annetaan sen turvota ennen tapetin laittamista seinälle. 
 • Non woven -tapetit/Easy Up -tapetit: Nämä ovat vahvasti tuloillaan ja korvaavat usein paperitapetit. Non woven -tapetit on tehty selluloosan ja keinokuidun sekoituksesta. Ne ovat vähän paksumpia ja jäykempiä, ja ne pitävät muotonsa hyvin. Ne eivät turpoa tai kutistu. Näillä tapetoidessasi levitä liisteri seinälle ja laita tapetti saman tien paikalleen. Näitä ei tarvitse esiliisteröidä tai turvottaa. Tapetit ovat kestäviä ja pitävät muotonsa.
 • Vinyylitapetit: Näissä tapeteissa on muovinen pinta ja takaosa paperia tai non wovenia. Tapetti on helposti pestävissä ja se kestää enemmän kulutusta. Se sopii esimerkiksi keittiöihin ja eteiseen. Nämä eivät kuitenkaan sovi märkätilaan.
 • Struktuuritapetti: Tässä on kohokuvio. Tätä ei tarvitse peitemaalata, jos halutaan jatkossa säilyttää pinnan rakenne.
 • Lasikuitiutapetti: Antaa seinälle rakennetta ja on erittäin kestävää. Tämä voidaan maalata, pinta on kestävä ja helposti pestävissä. Käytetään enimmäkseen julkisissa tiloissa.
 • Tekstiilitapetti: Eksklusiivinen tapetti, jossa tekstiilikuitua tai kangasta on liimattu paperille tai non wovenille. Tapetit ovat usein vesiherkkiä ja siksi vaativia tapetoida.
 • Tapettä märkään tilaan: Valmistettu pehmeästä muovista, käytetään pysäyttämään kosteuden tunkeutumista seiniin kylpyhuoneissa ja märkätiloissa. Tämän tapetin kohdalla on korkeat materiaalivaatimukset sekä myös esivalmistelut on tehtävä oikein. Suositellaan aina toteutettavan ammattilaisten toimesta.

 

Kolme vuotaa Långelid/von Brömsseniltä.

 

Lähteet: sandbergwallpaper.se, familjetapeter.se, borastapeter.se, viivilla.se

 

Etkö löydä vastausta kysymyksiisi? Ota yhteyttä meihin jo tänään! Olemme työskennelleet sisustamisen parissa jo 17 vuotta ja autamme sinua mielellämme!

 

Lue lisää:

Vaikeuksia valita tapetti? Tilaa tapettinäytteet Aveolta

Miten tapetoidaan? Täältä löydät vinkit tapetointiin

Rakennusprojekti meneillään? Pyydä tarjous

 

Lisää inspiraatiota:

Tapettitrendit 2023: Mittatilaustapetit, sävy sävyyn ja kuvioiden iloittelu

Tapettitrendit 2022 - maanläheisiä rauhallisia tapetteja sekä väripilkkuja ja kuvioiloittelua

Vuoden 2021 tapettitrendit - siniset ja vihreät tapetit luontoaiheisin kuvioin

Tapettitrendit 2020 - trendikkäitä, persoonallisia ja tyylikkäitä 

Tapettitrendit 2020 osa 2 - värikkäitä, metallisia ja graafisia

 

Olohuoneen tapetti - valintasi määrää sen kuka olet

Makuuhuoneen tapetin valinta - kymmenen vinkkiä

Lastentapetit - ihania ja hurjia tapetteja lastenhuoneeseen