Stor tapetguide - allt om tapeter

Vilken mängd tapetrullar behöver jag? Vad innebär 'half drop'? Vad skiljer non woven från papperstapet? När det kommer till tapeter och tapetsering kan frågorna vara många och varierande. Om du har ställt dig dessa frågor, eller om du bara är nyfiken på tapetvärlden, kommer denna artikel att ge dig de svar du behöver. Låt oss dyka in i tapeternas fascinerande värld tillsammans!

Kori taynna tapetteja Borastapeterin uusi Scandinavian Designers III kokoelmasta

Tapeterna på bilden ovan ingår i Boråstapeters tapetkollektion Scandinavian Designers III.

 

Ordlista på viktiga tapetord!

Det kan vara knepigt att hålla reda på vilka begrepp som är nödvändiga och icke nödvändiga då man läser sig in på något nytt, så här har vi samlat en lista på viktiga begrepp inom tapetsering: 

 • Våd: En tapetrulle är oftast 53 cm bred och en våd är då 53 cm x höjden på väggen (mellan golv och tak).
 • Batchnummer: Serienummer. Tapettillverkarna trycker en viss mängd tapeter av samma mönster och samma färg på en gång. De får alla samma batchnummer och är identiska i färg. Nästa gång samma tapet trycks kan det förekomma små avvikelser i färg och de får därför en annan batchnummer. 
 • Valfri passning (Random match): Vanligt på randiga tapeter och enfärgade tapeter. Mönstret behöver inte passas ihop med föregående våd alls, bara att sätta upp nästa våd där föregående slutade. Inget spill. Här behöver man inte extra tapet.

 

Eijffingers tapet Palm Trees har rak passning. Det ser man på att palmerna upprepar sig horisontellt.

 

Rak passning (Straight match). Betyder att mönstret upprepar sig. Varje våd ska passas in med föregående på exakt rätt plats. Håll vådens överkant i nivå med taklisten och skjut långsamt uppåt tills mönsterbilden passar ihop med föregående våd. Höjden på förskjutningen (rapporthöjd) anges på tapetrullens etikett.

 

Littlephants tapet Fruit Garden har förskjuten passning. Det ser man på att päronen inte är på samma höjd på olika våder.

 

 • Förskjuten passning (Half drop): En mer avancerad passning. Mönstret upprepar sig diagonalt över väggen. Här får man räkna med att det går ganska mycket tapeter i spill. Tapeten förskjuts halva sin längd för att skapa större mönsterbild. 
 • Rapporthöjd: Anger hur många centimeter högt ett mönster är innan det upprepas igen. Denna höjd anges på tapetrullens etikett.
 • Färgbeständighet: Detta hänvisar till hur väl tapetens färg står emot ljus och inte bleknar över tid.
 • Tvättbarhet: Detta hänvisar till hur lätt det är att rengöra tapeten. Vissa tapeter kan torkas av med en fuktig trasa, medan andra kan skadas av vatten.

 

Tapeter från Morris & Co tapetkollektion Melsetter

 

Hur många tapetrullar ska köpas?

Om du känner dig osäker på mängden tapetrullar du ska införskaffa till din kommande tapetsering, hoppas vi att dessa råd svarar på frågan: 'Hur många tapetrullar behöver jag?

 • Det beror på tapeterna du valt. Om tapeten är mönstrad och har förskjuten mönsterpassning behövs oftast fler rullar. Antalet fönster och dörrar påverkar också, fast oftast mindre än man tror. 
 • Räkna först hur många våder som behövs på varje vägg genom att dividera väggbredden med vådbredden. Avrunda uppåt. 
 • Räkna ut hur många våder du får per rulle genom att dela rullens längd med höjden du ska tapetsera. Summera sedan med rapporthöjden. Avrunda neråt.
 • Dela antalet våder som behövs med antalet våder du får per rulle. Avrunda uppåt för att få reda på hur många tapetrullar du behöver beställa. Det är alltid bra att ha lite marginal när man beställer - hellre en rulle för mycket än en för lite.
 • Många tapettillverkare har sina egna tapeträknare, där man kan räkna ut hur många tapetrullar som behövs. Vi på Aveo hjälper också gärna till, kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.

 

Tapeten Della kommer från Sandberg. Den har förskjuten passning och en rapporthöjd på 53 cm.

 

Kan jag köpa fler rullar i efterhand om jag köpt för lite?

 •  Ja, det går, men det bästa är att köpa tillräckligt och helst lite för mycket från början. Alla tapeter tillverkas i serier och får så kallade batchnummer. Färgerna kan ändra lite mellan olika batcher, och det är inte säkert att det går att få fram tapeter i samma batchnummer som du tidigare tapetserat med.
 • Om du märker att du har för lite tapet ska du lämna en hel vägg otapetserad. Om du hamnar att byta batchnummer ska det med fördel göras i skarven mellan två väggar. Eftersom ljuset faller olika på olika väggar är chansen då mindre att ögat uppfattar eventuella färgskillnader.

Alvar Aalto MIT-tapeten kommer från Boråstapeter. Det är en non woven-tapet, vilket betyder att klistret stryks direkt på väggen.

 

Vad finns det för olika sorters tapeter och vad är det för skillnad?

Det är alltid ett klokt val att hitta en guide att följa då man gör något nytt, för att förhindra nybörjarmisstag. Det kan innebära väldigt olika metoder för samma produkt, beroende på materialet. För att underlätta processen kategoriserar vi här nedan de olika tapettypernas karaktärsdrag och föredragna uppsättningsmetod.

 • Klassiska papperstapeter:  De ska penslas med tapetklister och svälla innan de sätts upp på väggen. 
 • Non woven-tapeter/Easy Up-tapeter: är starkt på frammarsch och ersätter ofta papperstapeterna. Non woven-tapeter är gjorda på en blandning av cellulosa och konstfiber. De är lite tjockare och styvare och håller formen, de varken sväller eller krymper. Vid tapetsering med non woven-tapeter stryks limmet direkt på väggen och tapeterna rullas upp direkt. De behöver inte förklistras eller svällas. Tapeterna är slitstarka och håller formen.
 • Vinyltapeter: Tapeter med ett ytskikt av plast och en baksida av papper eller non woven. Tapeten är lätt att tvätta och mer slittålig. Passar till exempel i kök eller hall då de är lätta att rengöra. Lämpar sig ändå inte i våtutrymmen. 
 • Strukturtapeter: Har ett skrovligt mönster. Behöver inte täckmålas om man vill fortsätta ha en yta med struktur.
 • Glasfiberväv: Ger väggen struktur och är mycket hållbara. Kan målas över med färg, ytan är tålig och lätt att rengöra. Används idag mest i offentliga miljöer. 
 • Textiltapeter: Exklusiva tapeter där man limmat textiltrådar eller tyg på papper eller non woven. Tapeterna är ofta vattenkänsliga och därför krävande att sätta upp.
 • Våtrumstapeter: Tillverkade i mjuk plast och används för att stoppa fukt från att gå in i väggarna i badrum och andra våtutrymmen. Ställer krav på vilka material som används och viktigt att förarbetet görs rätt. Rekommenderas att tapetsering i våtrum sköts av yrkeskunniga.

 

Tre tapetvåder från Långelid/von Brömssen

 

Vi hoppas att denna omfattande guide har gett dig en djupare förståelse för tapetseringens värld, från att förstå viktiga begrepp till att välja rätt typ av tapet för ditt hem. Kom ihåg, det är alltid bäst att vara väl förberedd innan du påbörjar ditt tapetseringsprojekt. 

 

Hittar du inte svaren på dina frågor? Ta kontakt med oss idag! Vi har jobbat med inredningsfrågor i 15 år och hjälper dig gärna!

källor: sandbergwallpaper.se, familjetapeter.se, borastapeter.se, viivilla.se

 

Läs också:

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Mera inspiration:

Tapettrender 2023: Måttbeställda muraler, ton i ton och mönsterglädje

Tapettrender 2022 - jordnära lugna tapeter men också färgklickar och mönsterglädje

Tapettrender 2021 - blå och gröna tapeter med naturnära mönster

Tapettrender 2020 - personliga, stilfulla och tidlösa

Tapettrender 2020 del 2 - färgglada, grafiska och metallfärgade

 

Tapet till vardagsrummet - vem du är styr ditt val

Välj tapeter till sovrummet - tio tips

Barntapeter - härliga och häftiga tapeter till barnrummet