Tapeter till vardagsrummet - tips och inspiration

Hurdan tapet vill du ha i ditt vardagsrum? Ska den framhäva din inredning eller ska den vara som ett konstverk på väggen? Vill du ha lugna och harmoniska tapeter som smälter in eller tapeter som drar blicken till sig och får dig att stanna upp?

Pigments varikas varimaalaus muraltapetti olohuoneeseen Rebel Wallsilta R15781 1

Muraltapeten Asana från Rebel Walls passar hos många, till exempel hos nyförälskade paret, karriäristen, festfixaren, livsnjutaren och i den ungas första egna bostad.

Vardagsrummet är det rum i hemmet där du kan ta ut svängarna i tapetvalet om du vill. Allt beror på hur du använder rummet: Vilar du och ser på tv, läser eller handarbetar i lugn och ro, har du ofta fester och bjudningar med många gäster, eller umgås ni oftast med familjen och spelar spel och ser på filmer tillsammans? Vi har samlat vardagsrumstapeter för olika grupper av människor – låt dig inspireras!  

 

Konstkännaren väljer mörka och enfärgade vardagsrumstapeter

Har du många vackra konstverk i ditt hem? Eller kanske en ovärderlig skatt i form av en fotovägg? Då kan du med fördel välja mörka, enfärgade tapeter som framhäver tavlorna. Det blir sobert och elegant. Mönstrade tapeter med mörk botten lyfter också fram dina konstverk vackert. Om du har många tavlor kan kraftiga mönster på ljus botten ofta göra rummet rörigt. 

Tapeten Pine från Sandberg är väldigt populär. Den mörka färgvariationen passar bra som bakgrund till konst medan den gröna och den grå är fina vardagsrumstapeter som sådana.

Tapeten Rosewood Night från Boråstapeter är omtyckt och bildar en fin fond bakom dina tavlor. Finns också i beige, grått och blått.

Laura Ashley-tapeten Barley i mörkblått upplevs nästan som enfärgad trots ett naturnära bladmönster. Fås också i beige.

Fågeltapeten Arlon från Rebel Walls är stormönstrad och vacker i vardagsrummet med eller utan tavlor. Vågar du välja den här tapeten?

 

Barnfamiljen väljer lekfulla vardagsrumstapeter

Finns det små eller lite större barn i din familj? Umgås ni ofta i vardagsrummet, spelar spel, leker och ser på tv? Satsa på lekfulla och glada vardagsrumstapeter! Allting behöver inte vara seriöst, lugnt och harmoniskt, om livet annars är hektiskt. Om det ligger leksaker överallt glöms och göms de bort när fokus ligger på vardagsrumsväggarnas roliga tapeter. Dessutom syns eventuella fingermärken eller barnkonstverk på väggarna inte lika bra på färgglada och mönstrade tapeter. Tiden för minimalism och stilrent vitt kommer i ett annat livsskede. 

Muraltapeten Aquatic Life från Rebel Walls är lekfull och helt perfekt i barnfamiljens vardagsrum.

Lekfulla muraltapeten Stripes från Rebel Walls har ett grafiskt och oregelbundet mönster.

Cole & Sons tapet Savuti är lekfull med apor och exotiska växter. En rolig tapet i vardagsrummet!

Långelid/von Brömssens tapet Oak Tree Tails är skojig med ekorrar som leker bland bladen.

 

 

Händiga handarbetaren väljer lantliga vardagsrumstapeter

Gillar du att handarbeta eller pyssla? Tycker du om blommor och naturnära mönster? Då kanske lantliga tapeter i ljus färgskala passar i ditt vardagsrum. Enfärgade ljusa tapeter passar också bra i ditt hem. Många kanske tänker att det är onödigt att tapetsera med enfärgade tapeter, att man lika bra kan måla väggarna. Men faktum är att enfärgade tapeter känns mer ombonade än målade väggar, speciellt om tapeterna har lätt struktur (till exempel linnetapeter) och inte är helt släta. 

Storblommiga tapeten Dahlia Garden från Boråstapeter är mycket omtyckt. Den lantliga tapeten fås i sex olika färgalternativ och passar perfekt i vardagsrummet. 

Majvillan är känt för sina härliga barntapeter. Men tapeten June passar precis lika bra i vardagsrummet.

Boråstapeters tapet Shades of Chalk är enfärgad men levande och fås i 30 nyanser. Här i färgen Sandstone.

Rikt mönstrade tapeten Cornucopia från Långelid/von Brömssen är naturnära. 

 

Karriäristen väljer stilrena och lugna vardagsrumstapeter

Satsar du hårt på din yrkeskarriär, jobbar mycket och vill bara vila och ta det lugnt hemma? Satsa på harmoniska och ljusa tapeter och en avskalad inredning i vardagsrummet. Då blir soffan din oas där du rensar hjärnan och slappnar av med god musik eller kanske en film. Vi föreslår muraltapeter med stort och luftigt mönster.

Muraltapeten Vilda från Sandberg är avslappnad och drömlik. En fin vardagsrumstapet.

Rebel Walls muraltapet Grow är luftig och lugn. I det här vardagsrummet får hjärnan vila.

Lyxiga muraltapeten Marble Art från Rebel Walls känns exklusiv men är samtidigt väldigt lugn och harmonisk. 

Landskapstapeten Twilight Landscape från Boråstapeter är storslagen och samtidigt harmonisk.

Vad är väl mer avslappnande än tjock dimma? Muraltapeten Morning Fog från Rebel Walls ger lugn i själen.

 

Nyförälskade paret väljer romantiska vardagsrumstapeter

Är ni nykära och har precis flyttat ihop? Varför inte boosta kärleken med romantiska, storblommiga vardagsrumstapeter som tänder gnistan? Eller sväva på moln med en molntapet i taket.

Muraltapeten May Meadow från Rebel Walls är en romantisk vardagsrumstapet. Kura ihop dig i soffan med din käresta och tänd brasan och njut av kärleken!

Storblommiga muraltapeten Blossom II från Boråstapeter Studio känns ombonad och trygg i vardagsrummet.

Cole & Sons molntapet Nuvole al Tramonto är häftig i taket, romantiskt att vila tillsammans under molnen.

Designers Guilds blommiga muraltapet Jardin Botanique är mjuk och romantisk.

 

Designkännaren väljer designtapeter i vardagsrummet

Har du full koll på varumärken och formgivare? Då väljer du förstås en designtapet i vardagsrummet! Alvar Aalto, William Morris, Marimekko eller kanske Stig Lindberg? 

William Morris-tapeten Pure Bachelors Button designades redan 1892 men håller stilen ännu idag. En snygg designtapet till vardagsrummet.

Alvar Aaltos tapet M.I.T, i folkmun kallad Artektapeten, designades när Aalto var gästprofessor på Massachusetts Institute of Technology. 

Tapeten Berså från Boråstapeter är en klassisk svensk designtapet skapad av formgivaren Stig Lindberg.

Marimekkos tapet Pienet Kivet är en av många designklassiker skapad av Maija Isola.

 

Antiksamlaren väljer gammaldags vardagsrumstapeter

Gillar du antikviteter och gamla saker, kanske bor du i en sekelskiftesvilla eller en gammal bondstuga? Väljer du gammaldags tapeter till ditt vardagsrum? Randiga tapeter, medaljonger, jugendtapeter och rutiga tapeter passar i ditt hem. Vi har både papperstapeter och non woven-tapeter i klassisk stil i vårt sortiment.

Jugendtapeten Villastan från Boråstapeter är vacker i gamla hus och våningar. 

Duros populära tapet Hudiksvalls Teater fås i många färgalternativ och både som papperstapet och non woven-tapet.

Långelid/von Brömssens randiga tapet Jagged Stripe är en klassisk tapet med modern tvist. Randiga tapeter upplevs oftast som klassiska.

Schablontapeten Oskar från Duro passar bra i gammaldags inredningsstil. Mönstret härstammar från 1800-talet.

 

Naturälskaren väljer naturnära vardagsrumstapeter

Älskar du att vara ute i naturen och drömmer om nästa skogspromenad, bergsbestigning eller naturupplevelse? Då är naturnära skogstapeter eller landskapstapeter perfekta i ditt vardagsrum. 

Muraltapeten Scandinavian Bellewood från Rebel Walls tar oss med ut i den nordiska skogen bland tallar och granar. En naturnära tapet till vardagsrummet. 

Luftiga tapeten Jon från Sandberg är naturnära och samtidigt exotisk med bambublad. Dröm dig bort med denna tapet i vardagsrummet!

Muraltapeten Skog från Sandberg är harmonisk och lugn med akvarellmålat mönster.

Stormönstrade blommiga muraltapeten Belinda från Sandberg är storslagen och vacker i vardagsrummet.

Grönskande muraltapeten Mischievous Monkeys från Rebel Walls har ett tätt lövmönster.

 

Unga vuxna i första egna bostaden väljer tuffa och häftiga vardagsrumstapeter

Har du just flyttat hemifrån och köpt din första egna lägenhet? Grattis! Världen ligger öppen, det finns inga gränser för vad som är möjligt. Prova dig fram till din egen stil och låt varken trender, föräldrar eller kompisar påverka dig. Valet är ditt! Vi föreslår häftiga tapeter med annorlunda mönster eller kanske tapeter i industriell stil till ditt vardagsrum. 

Muraltapeten Barcelona från Rebel Walls med en häftig, sliten tegelvägg passar bra i studielyan eller första egna bostaden.

Tuffa tapeten Coco Tiger från Studio Lisa Bengtsson är originell och perfekt för en ung rebell!

Luftiga akvarelltapeten Petals från Rebel Walls är abstrakt och avslappnad.

Klassiska tapeten Cow Parsley från Cole & Son passar perfekt som fondtapet i ett vardagsrum.

 

Återvinnaren väljer retrotapeter till vardagsrummet

Är du en samlare som älskar att gå på loppis och gillar retro och vintage? Kanske saker från när du själv var ung eller när dina föräldrar var unga? Vi har samlat några retrotapeter som kan passa i ditt vardagsrum!

Appelsiini är en av Pihlgren & Ritolas mest kända tapeter. Retrotapeten har två systrar i Mustikka och Puolukka.  

Retrotapeten Anita från Boråstapeter andas 1970-tal. En djärv retrotapet till vardagsrummet.

Designtapeten Pottery från Boråstapeter är formgiven av Stig Lindberg. Cool vardagsrumstapet!

Grafiska tapeten Hypnotic Safari är nyskapad men andas retro. En spännande vardagsrumstapet.

 

Filmnörden väljer grafisk vardagsrumstapet

Gillar du att se på filmer i ditt vardagsrum? Och har den bästa tekniska utrustningen? Då vill du ha en tapet som är mörk för att inte störa tittandet, och gärna med ett grafiskt mönster. 

Harlequins grafiska tapet Asuka är lyxig med mönster i metallfärg. Tapeten passar som fondvägg i ett rum med mörka väggar, kanske hellre bakom soffan än bakom själva bioanläggningen.

Tapeten Astoria från 1838 Wallcoverings är lyxig med sammetsyta, metallfärg eller pärlor. 

Cole & Son-tapeten Woods & Pears är perfekt i cineastens vardagsrum. Populära systertapeterna heter Woods och Woods & Stars.

Grafiska tapeten Pompeian från Cole & Son har ett tredimensionellt mönster. 

 

Livsnjutaren väljer färg på vardagsrumstapeten

Är du en glad prick som älskar färg och tycker att beige, grått, vitt och svart är tråkigt? Här har vi några förslag på färgsprakande vardagsrumstapeter, vilken väljer du? 

Pigga muraltapeten Pigments från Rebel Walls är som en färgexplosion på väggen. Tapeten ger massa energi och positiva vibbar i vardagsrummet.

Cole & Son-tapeten Singita har ett tätt, färgglatt, exotiskt och detaljerat mönster. 

Boråstapeters blommiga tapet Friviva, designad av Hanna Werning, är kanske en framtida klassiker. 

Marimekkos färgsprakande tapet Rosarium är designad av Aino-Maija Metsola.

 


Ja, naturligtvis har vi generaliserat, det är fritt fram att välja ur vilken kategori som helst oavsett hurdan du är som människa. Huvudsaken är att du hittar en tapet som du gillar och vill leva med några år framåt!

 

Välj tapeter till vardagsrummet – sju tips:

  1. Du tillbringar mycket tid i vardagsrummet. Välj en tapet som du verkligen gillar, en som skapar den känsla du vill ha och som som får dig att trivas i ditt eget hem.
  2. Om du har öppen planlösning är det bra om tapeterna i vardagsrummet matchar med färger och känsla i angränsande rum.
  3. Är ditt vardagsrum litet? Välj en ljus tapet.
  4. Mörka färger på en eller flera väggar i vardagsrummet ger rummet karaktär och kan bli riktigt snyggt, men tänk på att ha tillräckligt många ljuspunkter – både allmänbelysning och stämningsbelysning.
  5. Vardagsrummet är det rum i hemmet där du kan ta ut svängarna. Våga välja annorlunda, välj det som ditt hjärta säger ja till.
  6. Fondvägg eller tapeter på alla väggar? Välj gärna en stormönstrad tapet till fondväggen och tapetsera övriga väggar i en ton och stil som matchar din fondvägg.
  7. Beställ hem tapetprover. Då kan du kolla om tapeten du gillar matchar med inredningen i rummet och hur färgerna ser ut i dina ljusförhållanden.

Läs mera: 

Tapettrender 2023: Måttbeställda muraler, ton i ton och mönsterglädje

Tapettrender 2022 - jordnära lugna tapeter men också färgklickar och mönsterglädje

 

Välj tapeter till sovrummet - tio tips

Barntapeter - härliga och häftiga tapeter till barnrummet

 

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Vi på Aveo hjälper gärna till. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.