Tapettrender 2022 – jordnära lugna tapeter men också färgklickar och mönsterglädje

Tapetåret 2022 präglas av harmoni och balans men också stora retromönster och mycket färg på väggarna. Blått och grönt hänger kvar och får konkurrens av lila tapeter.

Velvet Leaves Borastapeterilta 2259

Varma färger i rött, brunt och orange och stora uttrycksfulla mönster är trendiga just nu. Här Velvet Leaves från Boråstapeter.

 

Ta ut svängarna med stora tapetmönster

I år ska det vara färg, täta detaljerade mönster och lekfullhet på väggarna. Låt din egen stil och personlighet synas i tapetvalet!

Zingkorre

Cornucopia

Aquila

Singita

 

Tapeten Zingkorre från Boråstapeter är lekfull med skuttande ekorrar bland stora blad. Tapeten ingår i kollektionen Swedish Designers som Boråstapeter hoppas ska bli framtidens klassiker. Tapeten har designats av Hanna Werning, som också är konstnären bakom fantasifulla tapeterna Friviva, Pangsurr, Kvackstepp och Turgräs.

Långelid/von Brömssens tätt mönstrade och ymniga tapet Cornucopia finns i fyra färger.

Rebel Walls, som är känt för sina häftiga mural- och fototapeter, har gett ut sin första kollektion med vanliga tapeter. Tapeten Aquila, som har ett tätt korallmönster, ingår i kollektionen Oddity.

Cole & Sons tapet Singita från kollektionen Ardmore är uttrycksfull med sitt täta bladmönster. Tapeten fås också i en mörkare färgställning.

 

Retrotapeter alltid trendiga

Vi vet att trenderna går i cykler, det som var modernt för några årtionden sen återkommer med jämna mellanrum. Tidstypiska tapeter från olika epoker, om än i nyproduktion och med uppdaterade färger, visar att bra design står sig över tid och är ett hållbart val.

Prunus

Staircase

Pimpernel

Anita

 

Stig Lindbergs plommonmönster Prunus skapades 1962 och är bekant från köksporslin. Den grafiska klassikern fås som tapet i två färger från Boråstapeter. Tapeten ingår i kollektionen Scandinavian Designers III.

Grafiska tapeten Staircase från Boråstapeter med lekfulla spiraltrappor har tydligt retrostuk. Mönstret skapades av danska arkitekten Bent Karlby på 1950-talet.

William Morris mest populära tapet Pimpernel, som designades redan 1876, kommer nu i fyra nya fräscha färger. Morris & Co vill med nya kollektionen Simply Morris pigga upp oss efter två år då vi varit mestadels hemma med en optimistisk kollektion i uppfriskande och lätta färger. 

Tapeten Anita är 1970-talet personifierad med stora mönster och starka kontraster. Den fås också i en härligt orange färgexplosion och en mörkare svart-brun-grå. Tapeten ingår i Boråstapeters kollektion Vårt Arkiv.

 

Lugna och harmoniska tapeter i en hektisk värld

För många av oss har de senaste åren varit överväldigande med stress och oro. Då behöver hemmet vara den lugna oas av balans, harmoni och vila, den plats där vi kan koppla bort alla bekymmer.

Skog

Acanthus

Severn

Bror

 

Dimma ger lugn. Muraltapeten Skog från Sandberg kommer nu i en ny blå färg, samtidigt som den gröna favoriten återkommer. Tapeten ingår i kollektionen Jordnära

Milda, rosa färger är rogivande och dessutom en enkel färg att kombinera med till exempel grått och beige. Tapeten Acanthus från Boråstapeter är en gammal favorit som fått nytt liv. Den fås nu i tio färgalternativ, de flesta milda  och rogivande pasteller.

William Morris-mönstret Simply Severn är ny som tapet, men själva mönstret skapades redan på 1880-1890-talet. En tätt mönstrad men lugn och harmonisk tapet som fås i fyra färger.

Enfärgade tapeter ska inte underskattas. Enfärgade tapeten Bror gör rummet lugnt, avskalat och tack vare textilliknande textur i tapeten också mycket mer ombonat än en målad vägg. Tapeten ingår i Boråstapeters lågmälda kollektion Melodi och fås i sex milda färger, tapeten på bilden är mellangrön.

 

Lila tapeter på frammarsch

I år kan bli den lila tapetens år. Allt från djup plommonlila till frisk ljuslila och mjukt lavendellila tapeter.

Fir Forest

Vilda

Color Clouds

Sunday

 

Muraltapeten Fir Forest kommer från Rebel Walls. Fir Forest är en lugn tapet med en granskog som vaknar till en ny dag. 

Sandbergs muraltapet Vilda är drömlik och gestaltar likaså den det tidiga morgonljuset på ängen.

Rebel Walls muraltapet Color Clouds är en mustig, lila-rödbrun och varm tapet som ger en trygg och ombonad känsla.

Solrostapeten Sunday från Studio Lisa Bengtsson på lila botten är ett vackert blickfång. Tapeten är också ett häftigt val om du vill tapetsera i taket.

 

Fågeltapeterna kommer tillbaka

Så gott som alla de stora tapettillverkarna har vackra fågeltapeter i sina nyaste kollektioner. Fåglar signalerar optimism och framtidstro och är ett säkert vårtecken – något som behövs i dessa tider. 

Eugen.

Protea Garden 

Kiurujen Yö

Pippi

 

Från svenska Sandberg kommer fågeltapeten Eugen, som ger löfte om ljumma sommarkvällar med fågelkvitter i trädgården.

Cole & Sons intensivt mönstrade tapet Protea Garden har ett tätt mönster av solfåglar och kameleonter bland vinstockar och Sydafrikas nationalblomma kungsprotea. Den varma tapeten fås både som non woven-tapet och med silkestryck som gör den extra lyxig. Tapeten ingår i Cole & Sons nyaste kollektion Ardmore Jabula.

Pihlgren & Ritolas otroligt populära tapet Kiurujen Yö designades redan 1958 av Birger Kaipiainen. Den är ett tydligt bevis på att tapeter inte behöver vara nya för att vara trendiga. 

Färgsprakande fågeltapeten Pippi kommer från svenska Studio Lisa Bengtsson. Tapeten är exklusiv och så färgrik och detaljerad att den med precision körts tre gånger genom tryckmaskinen för att alla färger och lager. En härlig tapet som ger mycket glädje!

 

Grafiska och rutiga tapeter

Grafiska former, gärna med fjädrar och andra mjuka linjer tar plats på väggarna i år. Rutiga tapeter är tidlösa och hoppar upp som trendiga med jämna mellanrum. 

Narina

Herman

Picnic

Espalier

 

 Cole & Sons tätt mönstrade tapet Narina har ett geometriskt mönster av fjädrar från narinafågeln. Här i en bränd orange färg som är starkt på kommande inom inredningsvärlden, liksom andra jordnära röda och bruna toner.

Sandbergs rutiga tapet Herman är harmonisk och lugn och passar perfekt i lantlig köksmiljö. Här i en ljus dimblå nyans.

Långelid/von Brömssens klassiska rutiga tapet Picnic ger löfte om sommar och sol och lata dagar med uteluncher på filten i parken. Tapeten finns, förutom i grönt, också i rött, blått, beige och gult.

Grafiska tapeten Espalier kommer från svenska Littlephant. Den passar lika bra i vardagsrummet som i barnrummet. 

 

Blå, gröna och naturnära tapeter hänger kvar

Naturen är ständigt nära i inredningen också år 2022. Vi låter naturen inspirera oss och vara vårt andningshål. Vi ser att trenden med blå och gröna tapeter fortsätter ett år till.

Belinda.

Evelina

Dahlia Garden

Ranke

 

Sandbergs blommiga muraltapet Belinda är storslagen med majestätiska magnolior som klättrar upp för väggarna. Samma mönster återfinns i tapeten Linda, om än i mindre skala. Både Belinda och Linda ingår i kollektionen Kolonin.

Från Sandberg kommer också indigoblå tapeten Evelina med färger som går ton i ton. Tapeten fås i tre färger.

Boråstapeters populära tapet Dahlia Garden med praktfulla dahlior har kommit i tre nya färger - brunt, blått och rödorange.

Skogsgröna slingrande tapeten Ranke från Boråstapeter skapades av Arne Jacobsen redan på 1960-talet. Den känns modern ännu idag och ett vackert och lugnt alternativ om du söker en grön tapet.

 

Kom ihåg: Lita på din magkänsla när du väljer tapeter. De mönster och färger du väljer ska spegla din stil - då får du också ett hem att trivas i länge. Beställ gärna tapetprover från Aveo, då får du se om dina favoriter passar in i ditt hem och dina ljusförhållanden. Här kan du läsa mera om våra tapetprover.

Hittade du ingen favorit bland urvalet ovan? Bekanta dig gärna med Aveos hela tapetutbud.

Läs mera:

Tapettrender 2021 - blå och gröna tapeter med naturnära mönster

Tapettrender 2020 - personliga, stilfulla och tidlösa

Tapettrender 2020 del 2 - färgglada, grafiska och metallfärgade