Tapettrender 2023: Måttbeställda muraler, ton i ton och mönsterglädje

Tapetåret 2023 väljer vi fortfarande naturnära tapeter men nu är färgerna ton i ton. Vi ser måttbeställda tapeter på frammarsch, mönsterglädje och trygghet i form av klassiska tapeter. Häng med på vår trendspaning!

Luonnonlaheinen mittatilattu tapetti Mischievous Monkeys Rebel Wallsilta R14592 v2

Muraltapeten Mischievous Monkeys från Rebel Walls beställs per kvadratmeter, den är naturnära med färger som går ton i ton och dessutom tar den ut maximalt av mönstret. 

 

Måttbeställda muraltapeter bra miljöval

Vi har lärt oss att ta hand om vår miljö och gör miljövänliga val både i stort och i smått. Att tapetsera hemmet är ett bra miljöval ur många hänseenden: Tillverkningsprocessen är numera miljövänlig med vattenbaserade färger, papper från FSC-certifierad skog, minimalt med utsläpp och så vidare. När vi tapetserar gör vi det med målet att tapeterna ska pryda våra väggar många år framöver, tapeterna slits inte och byts inte ut i samma takt som kläderna i vår garderob.

Nu går trenden dessutom mot att allt fler tapeter blir måttbeställda. Det innebär att tillverkarna inte längre har stora lager, utan tapeterna trycks på beställning vilket innebär så gott som noll spill. 

Eclipse

Franka

Morning Mist

Jardin Botanique


De måttbeställda muraltapeterna är ofta som konstverk på väggen, ett blickfång i hemmet som sätter tonen för resten av inredningen. Med stormönstrade muraltapeter på väggen behöver du oftast inte fundera på tavlor.

Rebel Walls muraltapet Eclipse är avslappnad och grafisk. Den fås också i beige-grönt och röd-blått.

Sandbergs muraltapet Franka är som ett utropstecken med sina fantasifulla bär och kvistar. Andra färgalternativ att välja på är brått och grönt.

Muraltapeten Morning Mist kommer från Boråstapeter Studio. Tapetsera den här i köket och du har garanterat ett kök som ingen annan har – än i alla fall.

Romantiska, storblommiga tapeten Jardin Botanique kommer från Designers Guild. Den fås i två milda färgalternativ.

 

Stark naturnära tapettrend fortsätter

Tapeter med naturnära mönster är fortsättningsvis populära. Nu är det de färgharmonierade naturtapeterna, med bakgrund och mönster som går ton i ton, som tar plats på väggarna.

Lilla Dockekulla

Olof

Under The Elder Tree

Woodland Notes

 


De gröna färgalternativen är fortfarande inne, men vi ser också varma färger som gult och terrakotta, liksom lila, lavendel och plommon. Pantone har utsett Viva Magenta som årets färg 2023, en stark rödrosa kulör, men vi här i Norden är inte riktigt där än när vi väljer färg på våra tapeter.

Tapeten Lilla Dockekulla från Duro bäddar in oss i ett mjukt lövverk. Lilla Dockekulla finns i flera färger, och både som papperstapet och non woven-tapet.

Sandbergs tapet Olof har ett tätt mönster av blommor och blad som känns välkomnande och varmt. Tapeten fås också i beige och milt grön.

Under The Elder Tree från Boråstapeter är lekfull med skogens djur som gömmer sig bland träden. Förutom piggt gult fås den också i härligt grönt, pudrigt mörkblå och varmt rödbrun.

Trädtapeten Woodland Notes från Littlephant är lågmäld och harmonisk. Den fås i salviagrönt, lerigt beige och råggult. 

 

Maxa mönstret på tapeten

Om de naturnära tapeterna här ovanför har tätt och litet mönster, tror vi också starkt på de stormönstrade tapeterna med detaljerat mönster. De är ofta riktiga humörhöjare, förutsatt att mönsterpassningen är bra gjord. Ju piggare och  starkare färger, desto gladare blir man. Men också detaljrikt mönstrade tapeter i lugna färger är vackra.

The Swedish Forest

Huset i Solen

Blomsterfröjd

Rosarium

 

Allt behöver inte vara seriöst och allvarligt jämt. Rebel Walls muraltapet The Swedish Forest är förtrollad med fåglar bland skogens växter. Tapeten fås också i blågrått och mörkblått.

Tapeten Huset i Solen kommer från Sandbergs kollektion med samma namn och är inspirerad av svenska formgivaren Carl Larsson. Den här pigga tapeten fås också i blågrått och med svart botten.

Mönstrade tapeten Blomsterfröjd från Boråstapeter tar ut allt av väggen, här finns inga döda ytor. Den detaljerat mönstrade tapeten fås också i beige, rödbrun och varmvitt.

Marimekkos färgsprakande tapet Rosarium i retrostil maxar mönstret även den. Vem blir inte glad av den här? Tapeten fås också i mera dämpat beige om den korallfärgade är för mycket.

 

Traditionella tapeter skapar trygghet

När tiderna är oroliga vill vi skapa trygghet i vårt eget hem, vår bubbla. Det ska kännas lika tryggt som när du steg in hos mormor och morfar när du var liten.

Simply Severn

Stitched Stripe

Kerstin

Aratorp

 

Traditionella tapeter i gammaldags stil eller retrostil är trenden som alltid håller i sig: Medaljonger, klassiska blommiga tapeter och småmönstrat. Dessutom gör den randiga tapeten comeback. 

Tapeten Simply Severn från Morris & Co har ett traditionellt, sirligt mönster av blommor och blad. Kan du se den här tapeten framför dig i farmors vardagsrum?

Vi ser tendenser på att ränderna är på väg tillbaka. Här Långelid/von Brömssens tapet Stitched Stripe som flirtar med den traditionella randen men med en modern touch.

Duros tapet Kerstin är tryggheten själv med söta blommor i små buketter. Mönstret skapades på 1930-talet och tapeten fås i tre ljusa färgalternativ.

Vilken känsla framkallar syrenblommor hos dig? Lugn, trygghet och harmoni, känner vi. Tapeten Aratorp från Boråstapeter är typisk för 1900-talets början. Tapeten fås också i blått och beige.

 

Tapeter med textur eller illusion av textur

Tapeter med textur skapar en helt unik känsla i rummet. Må det sedan vara på riktigt eller en illusion. Till exempel linnetapeter, betong, tegel eller trä trendar just nu. Eller varför inte en fönstervägg?

Greenhouse

Soft Olive

Brush

Limestone Brick

 

Tapeterna är så verkliga, så du vill genast gå fram och känna om det är en riktig betong- eller tegelvägg du ser framför dig. Tapeterna är rustika, opolerade och lugna.

Boråstapeter Studios muraltapet Greenhouse skapar växthuskänsla på riktigt. Lägg in en luftfuktare och höj temperaturen så sover du i ett växthus!

Enfärgade tapeten Soft Olive ingår i Linen-kollektionen från Boråstapeter. Här har alla tapeter tydlig textur, som gör rummet ombonat på riktigt. Enfärgade tapeter med struktur är en stark utmanare till den målade väggen.

Rebel Walls muraltapet Brush ser verkligen ut som om någon gått loss med en jättepensel på väggarna, men inte riktigt orkat till slut. Ett djärvt val, men samtidigt mjukt och behagligt.

Om du gillar opolerat och industriellt är muraltapeten Limestone Brick från Boråstapeter Studio en tapet för dig just nu. De stora sandstenblocken känns äkta, man vill alldeles säkert gå fram och känna på väggen om den är på riktigt.

 

Tre utmanare till tapettrenderna

Vi ser några bubblare som kan ta sig in bland tapettrenderna under året som kommer: Tapetbårder, taktapeter samt ombretapeter.

 

Tapet i taket. Innertaket kallas ibland den femte väggen, och tapet i taket är en spännande trend på kommande. Ofta väljs tapeter med moln eller stjärnor när taket ska tapetseras, men varför inte testa enfärgade väggar och naturmönstrad tapet i taket?

Nude Roses

Parrot

 Rebel Walls muraltapet Nude Roses är en vacker blommig tapet, som gör sig bra också i taket.

Boråstapeter Studios muraltapet Parrot är lekfull i mönstret och harmonisk i färgerna. Sätt den här tapeten i taket och samtalsämnet är givet på nästa fest!

 

Tapetbården blir trendig igen. Men inte nödvändigtvis högst uppe på väggen, utan kanske mitt på för att bryta av mellan två olika tapeter, eller runt dörr eller fönster för att förstärka inramningen. Eller varför inte vertikalt som en rolig detalj?

Ardmore Border

Cole & Sons bård Ardmore Border  fungerar som en skiljelinje mellan tapeterna Leopard Walk och Senzo Spot.

 

Ombre och akvarell. Luftiga akvarelltapeter och ombre skapar rymd. Med luftiga akvarellmålade mönster kan man skapa illusionen av att rummet är större och taket högre än det i verkligheten är. Vi känner oss lätta i sinnet och mår bra i själen. Ombretapeter, som är mörkare längre ner och ljusare högre upp, skapar samma känsla. 

Gradient Painting

Sundborn

Muraltapeten Gradient Painting från Boråstapeter Studio har ett djup och en levande yta. Tack vare att tapeten är ljusare högre upp tar den inte över rummet utan skapar i stället rymd.

Sandbergs muraltapet Sundborn är som en dimmig sommardag, med björkstammar i ett disigt landskap. Tapeten är inspirerad av svenska konstnären Carl Larssons målningar som ofta föreställde björkar.

 

Kom ihåg: Lita på din magkänsla när du väljer tapeter. De mönster och färger du väljer ska spegla din stil – då får du också ett hem att trivas i länge. Beställ gärna tapetprover från Aveo, då får du se om dina favoriter passar in i ditt hem och dina ljusförhållanden. Här kan du läsa mera om våra tapetprover.

Hittade du ingen favorit bland urvalet ovan? Bekanta dig gärna med Aveos hela tapetutbud.

 

Tidigare trendspaningar hittar du här:

Tapettrender 2022 – jordnära lugna tapeter men också färgklickar och mönsterglädje

Tapettrender 2021 – blå och gröna tapeter med naturnära mönster

 

Läs mera: 

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Vi på Aveo hjälper gärna våra kunder. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.


 

Hoppa över listning