Pihlgren & Ritola – kotimaisia paperitapetteja pitkällä perinteellä

Etsitkö vanhanaikaista tapettia tai haluat toteuttaa remontin perinteisin menetelmin ja materiaalein? Jos näin on, on todennäköisyys suuri, että Pihlgren & Ritolan perinteiset paperitapetit sopivat täydellisesti kotiisi. Olemme sukeltaneet suomalaisen tapettivalmistajan historiaan ja löytäneet omat suosikkitapettimme.

Pihlgren Ritola suosituimmat tapetit

Appelsiini.

1. Appelsiini – todellinen retrohelmi

Retrotapetti Appelsiini on suunniteltu 1950-luvulla. Suosittu raikas appelsiinitapetti on pirteä väriläiskä esimerkiksi keittiöön. Tämä vanhanaikainen tapetti kuuluu Retro-kokoelmaan ja se löytyy monista kodeista.

Retrokokoelma on kuin aikamatka 1950-luvulta 1970-luvulle. Kokoelmassa on tapettitehtaan nostalgisimpia kuvioita eri vuosikymmeniltä. Esimerkkejä näistä ovat Lumikide, Taikayö, Tammenlehti ja Viilu.

 

Kiurujen Yö.

2. Kiurujen Yö – rakastettu lintutapetti vuodelta 1958

Kukallinen lintutapetti Kiurujen Yö on suomalaisen Birger Kaipiaisen käsialaa vuodelta 1958. Tapetti on Aveon valikoiman myydyimmistä Pihlgren & Ritolan paperitapeteista ja se kuuluu Taiteilija-kokoelmaan.

Birger Kaipiainen on tunnettu hedelmä-, kukka- ja lintuposliineistaan, ja muun muassa Arabian Paratiisi, Apila ja Sunnuntai -sarjat ovat hänen käsialaansa. Hän suunnitteli lintutapetit Kiurujen Yön ja Ken Kiuruista Kaunein -tapetit Pihlgren & Ritolan muotoilukilpailuun. Lisää muotoilukilpailusta alempana. 

 

Lukko

Lukko

Lukko

3. Lukko – kukallinen jugendtapetti

Lukko  tapetti on tiivis ja säännöllinen kukkatapetti, joka samalla on kiemurteleva ja raidallinen. Tämä jugendhenkinen tapetti kuuluu Klassiset tapetit -kokoelmaan, ja muutaman värin osalta Erikoiserä tapetit-kokoelmaan. 

Klassiset tapetit -tapettikokoelma sisältää tapetteja eri aikakausilta ja tyylisuunnista, aina uusklassisista ja jugendtyylisistä uusrenesanssitapetteihin. Täältä löytyy mm. empiretapetti Herttuanhovi, jugendtapetit  Lumme, Jugend-Kausi ja Jugend-Tulppaani, kustavilainen Romanssi ja Rusetti, biedermeiertapetti Mainiemen Kartano ja monia muita.

 

Juhannusruusu

4. Juhannusruusu – romanttinen kukkatapetti

Elegantti kukkatapetti Juhannusruusu on yksi Pihlgren & Ritolan klassikoista. Suomalainen taiteilija ja muotoilija Ritva Kronlund, joka työskenteli Pihlgren & Ritolalla, on tämän upean tapetin suunnittelija. Hän on myös suunnitellut mm. Avaruuslintu, Perhonen, Pantteri ja Rock 'n Roll -tapetit.

 

Niittyleinikki

5. Niittyleinikki – ihanan kesäinen kukkatapetti

Voikukkien kukkiessa kesätunnelma on täydellinen. Raikas ja ilmava Niittyleinikki-tapetti on Ritva Kronlundin käsialaa. Pihlgren & Ritolalle tapetit ovat muutakin kuin kaunista pintaa. Ne ovat arkitaidetta ja sisustuksen iloa parhaimmillaan. Toinen saman tyylinen klassikko löytyy monesta suomalaisesta kodista, nimittäin kukkatapetti Kirsikkapuu.

 

Williamin Kyönnös

6. Williamin Köynnös – jugendtapetti Morris-tyyliin

Medaljonkitapetti Williamin Köynnös (aiemmin William Morris -tyyliin) on selkeästi saanut inspiraationsa brittiläiseltä Morris & CO:lta. Suurikuvioista ja kaunista medaljonkitapettia on saatavilla viidessä eri sävyssä. Herraskartano on myös kaunis uusrenesanssihenkinen medaljonkitapetti.

 

Paratiisi

Paratiisi

 

7. Paratiisi – graafinen retrotapetti

Paratiisi-tapetti on myös Ritva Kronlundin käsialaa ja suunniteltu 1970-luvulla. Tapetti heijastaa aikakauden henkeä, tuoden mieleen menneiden vuosikymmenten estetiikan ja värien iloittelun. Vanhanaikaisessa lintutapetissa on graafisen symmetrinen, retrotyylinen kukka-ja lehtikuvio. Tapettia on saatavilla kuudessa eri sävyssä.

 

Hyasintti

8. Hyasintti – klassisen kukallinen paperitapetti

Hyasintti on jugendtyylin inspiroima vanhanaikainen tapetti, joka tarjoaa tiheän ja säännöllisen kuosin, luoden harmonian ja tasapainon tunteen. Sen hienostunut muotoilu kunnioittaa jugendtyylin eleganssia ja yksityiskohtien rikkautta. Tämä kaunis tapetti on enemmän kuin seinäkoriste – se on taiteellinen tulkinta, joka muuttaa jokaisen huoneen esteettiseksi kokemukseksi. Hyasintti on saatavilla neljässä värivaihtoehdossa, antaen sinulle mahdollisuuden valita sävyn, joka täydentää parhaiten kotiasi ja henkilökohtaista tyyliäsi!

 

Sembramänty

9. Sembramänty – luonnonläheinen tapetti metsää rakastavalle

Sembramänty on retrotapetti, joka hehkuu luonnon karua kauneutta, saaden inspiraationsa Alpeilla ja Karpaateilla komeilevasta majesteettisesta sembramännystä. Sen yksityiskohtaiset kuvat kävyistä, oksista ja pitkistä neulasista luovat tunteen oleskelusta vehreässä metsässä. Tämä metsä tapetti on enemmän kuin kaunis seinäkoriste – se on kunnianosoitus luonnon villille kauneudelle. Tuo metsän rauhoittava tunnelma kotiisi Sembramänty-tapetilla!

 

Kukot

10. Kukot – retrotapetti kukkasin ja linnuin

Kukot, kukilla ja linnuilla koristeltu kukkatapetti, on jokaisen huoneen ilon ja elinvoiman lähde. Sen selkeät 1970-luvun vivahteet herättävät nostalgiaa, samalla tuoden modernin kosketuksen. Tämä tapetti on enemmän kuin seinäkoriste – se on ilmeikäs suunnittelu, joka kohottaa mielialaa ja luo positiivisen ilmapiirin. Kukot on saatavilla kolmessa pirteässä värissä. Miksi et tutustuisi vaihtoehtoihin ja näkisi, mikä niistä sopii parhaiten juuri sinun kotiisi!

 

Tietoja Pihlgren & Ritolasta

  • Pihlgren & Ritola on valmistanut käsintehtyjä ekologisia paperitapetteja jo vuodesta 1930. Kaikki tapetit valmistetaan alusta loppuun Toijalan Akaalla, perinteisin painomenetelmin ja suurella sydämellä.
  • Fritjof Pihlgren ja Matti Ritola hankkivat käytetyn rotaatiopainokoneen, ja aloitti tapettitiotannon Fritjofin isän tiloissa. Alkuunsa valikoimassa oli alle 20 tapettimallia, ja kaksikko hoito itse suuren osan painamisesta. Tapetit nousivat nopeasti suosioon ja tehdas kasvoi.
  • 1937 uusi tiilenvärinen tehdasrakennus vihittiin käyttöön kauniin Nahkianlammen kulttuurimaisemassa.
  • Vuonna 1957 tehdasta laajennettiin, ja samaan aikaan myös koneistoa uusittiin. Suuri osa tällöin hankituista isoista rotaatiopainokoneista ovat tänäkin päivänä vielä käytössä. Tämä tapettitehdas on yksi viimeisistä kaltaisistaan Suomessa. Pihlgren & Ritolan tapetit sekä niiden käsityöläismäinen tuotanto on osa elävää kulttuuriperintöämme.

 

Avaruuslintu painossa
Kiurujen Yö painossa

 

  • Tapetin valmistus tehdään kolmessa vaiheessa. Ensin tapetin pohjaväri painetaan erillisellä painokoneella, usein vuota on jopa kahden kilometrin pituinen. Kun pohjaväri on kuivunut, painetaan kuvio rotaatiopainokoneella - eri kuviorullat painavat oman osuutensa kokonaisuudesta. Kun kaikki värit ja kuviot ovat paikallaan, tapetti kuivataan ilmavasti, pitkillä laskoksilla tehtaan katossa. Lopuksi tapetti rullataan suurelle rullalle ja jälkikäsitellään. Tämän jälkeen tapetti leikataan kymmenen metrin pituisiksi osiksi ja rullataan myyntivalmiiksi. Esivalmistelu, hienosäätö ja vanhat painokoneet vaativat suurta käsityöläistaitoa.
  • 1950-luvulla järjestettiin lukuisia suunnitelukilpailuita, ja varsinkin 1958 järjestetty kilpailu on todellinen klassikko, Kilpailuun osallistuivat kutsun saaneet trendikkäät suunnitelijat, kuten Birger Kaipiainen, Rut Bryk ((Fenix-lintu, Apollo), Erik Bruun (Johann Sebastian, Linneus), Jukka Pellinen (Bownet, Assyria), Lisa Johansson-Pape (Poikilo, Arki ja Pilkut) sekä Annikki ja Ilmari Tapiovaara (2+3, Valoa ja Varjoa). Näiden osallistuijen kilpailuun osallistuneet suunnitelmat on kerätty Taiteilija-kokoelmaan, jota täydentää Ritva Kronlundin ikoniset kuviot - nämä ovat suomen tapettimuotoilun huikeimpia töitä.
  • Tapettituotannon kulta-aikaan 1950-1970-luvuilla Pihlgren & Ritolalla oli oma telaverstas, suunniteluosasto, kirjasitomo ja monia eri tuotantolinjoja eri tapeteille. Pihlgren & Ritola valmisti tuohon aikaan kolmanneksen Suomen tapeteista.
  • 1960-luvulla Fritjof Pihlgren (myöhemmin Pihola) myi oman osuutensa ja siitä eteenpäin yritys on ollut Ritolan suvun omistuksessa.

 

Pikkurokokoo
Auringonkukka

 

  • Nykyäänkin paperitapetit painetaan samalla perinteisellä menetelmällä, samassa punatiilisessä tehtaassa, Nahkialanlammen rannalla. Koska painomenetelmät ovat vanhoja, tapettien kuviointikin on eläväistä - väreissä ja kuvioissa on eroja eri painosarjojen välillä. Näin ollen kannattaa olla erityisen tarkka siitä, että kaikki tapettirullat ovat samaa tuotantoerää. Valikoimassa on yli 80 eri kuviota.

Lähde: tapettitehdas.fi

 

Lisää inspiraatiota löydät täältä:

Kymmenen suosikkitapettia Durolta

Kymmenen suosikkitapettia ruotsalaiselta Sandbergilta

Laura Ashleyn tapetit - kymmenen suosikkia

Kymmenen Cole & Son -suosikkitapettia

William Morris tapetit - kymmenen suosituinta

Marimekon uudet tapetit - monia suosikkikuvioita

Rebel Walls - huikeita muraalitapetteja ja upeita valokuvatapetteja

Majvillan Poetry - ihastuttavat lastentapetit

 

Lue lisää: 

Vaikeuksia valita tapetti? Tilaa tapettinäytteet Aveolta

Suuri tapettiopas - kaikki tapeteista

Miten tapetoidaan? Täältä löydät vinkit tapetointiin

Rakennusprojekti meneillään? Pyydä tarjous


Me Aveolla autamme mielellään. Ota yhteyttä sähköpostitse, chatissa tai puhelimitse.