Tio favorittapeter från Duro

Duros tapeter står för svensk tapethistoria. Vackra tapeter som återskapar original från flera århundraden. På vår topplista finns bland andra medaljongtapeten Hudiksvalls Teater, vackra geometriska tapeten Astrid, romantiska blommiga tapeten Kristina och schabloninspirerade tapeten Dellen.

Hudiksvalls Teater 677 03

Hudiksvalls Teater.

 

1. Hudiksvalls Teater – populär medaljongtapet

Tapeten Hudiksvalls Teater är en av Duros mest sålda tapeter. Den har ett vackert medaljongmönster som är inspirerat av renässansen. Mönstret hittades vid en renovering av Hudiksvalls Teater 1972, därav namnet. Tapeten fås i många olika färger och finns både som papperstapet i Gammalsvenska tapetkollektionen och non woven-tapet i Blommor & Blad-kollektionen. 

 

Kristina.

2. Kristina – blommig och romantisk tapet

Blommiga tapeten Kristina kommer ur Duros mönsterarkiv. Den är daterad 1941, när tapeterna var hemtrevliga, lugna och romantiska i kontrast till den oroliga tiden på 1940-talet. Tapeten Kristina passar bra både i hem med klassisk inredningsstil och i hem där man mixar nytt och gammalt. Tapeten är av non woven-kvalitet och finns i fyra färger. Den ingår i tapetkollektionen Duro 1900.

I kategorin blommiga tapeter finns också stormönstrade Britas Hus från slutet av 1800-talet, pastellfärgade 1900-talsklassikern Ester Marias Kammare som formgivits av Ernst Kirschsteiger utgående från gamla originalfragment, samt äppelblommande Karin och frodiga Vildros som båda är som är nyproduktioner.

 

Dellen

3. Dellen – vacker schabloninspirerad tapet

Dellen har inspirerats av schablonmåleriet, som var vanligt på 1700- och 1800-talet. På den tiden var tapeter något som bara var de rika förunnat, medan vanliga människor dekorerade sina väggar med vackra schablonmålningar. Dellen är en papperstapet som finns i tre färgalternativ.

Andra schabloninspirerade tapeter är vackra Dahlströmskagården, blommiga Viktoria, geometriska Oskar och färgglada Gästgivars – samtliga med mönster från tiden 1800-1860. Dahlströmska gården är en non woven-tapet medan de övriga är papperstapeter.

 

Lillstjärna

Lillstjärna

 

 4. Lillstjärna – småmönstrad tapet

Lillstjärna har ett litet, rutigt mönster. Tapeten är en älskad klassiker som passar bra ihop med halvpanel och andra snickerier. Non woven-tapeten fås i fem olika färger. 

Andra småmönstrade, geometriska tapeter är Karolina med enkla blommor, Vide med rutigt bladmönster och Dun med små dunfjädrar i regelbundet mönster. Papperstapeten Karolina dateras till 1880-talet, och placerades då ofta i små rum som i köket eller hallen. Dun och Vide är nyskapade non woven-tapeter.

 

Jenny.

5. Jenny – modern blommig tapet

Tapeten Jenny hör till Duros nyaste kollektion Blommor & Blad, med helt nyskapade tapetmönster. Färgerna går ton i ton på det täta blommönstret, hittar du näktergalen? En lugn och hemtrevlig non woven-tapet som passar bra både i moderna hem och hem med klassisk inredningsstil. 

 

Andra tapeter med tätt mönster är blommiga Högstatorpet daterad kring 1870 samt lövverkstapeten Lilla Dockekulla och gobelängtapeten Gysinge, båda från början av 1900-talet. Lilla Dockekulla är en papperstapet medan Gysinge och Högstatorpet är non woven-tapeter.

 

Astrid.

6. Astrid – geometrisk tapet från 1800-talet

Geometriska tapeten Astrid härstammar från andra halvan av 1800-talet, när världen industrialiserades och tapetindustrin växte. Ny teknik gjorde det möjligt att trycka fler tapeter i snabbare takt. Mönstret till Astrid hittades i Duros eget arkiv och hör hemma i nyrenässansen. Non woven-tapeten fås i fyra färgalternativ, samtliga med detaljer av guld. Astrid ingår i Gammalsvenska QuickUp-kollektionen.

Lantliga tapeten Ljungbacka har liknande snett rutmönster, och var populär på 1990-talet när stilen skulle vara hemtrevlig och stugromantisk.

 

Magasinet.

Magasinet.

 

 7. Magasinet – sirliga medaljonger från nyrenässansen

Medaljongtapeten Magasinet hör hemma i nyrenässansen. På andra halvan av 1800-talet var  stämningsfulla, symmetriska mönster mycket populära, så också det här mönstret som hittades i Duros arkiv och kan dateras till 1865-1890. En non woven-tapet i fyra färgalternativ.

 

Svindersviken

8. Svindersviken – slingrande blomster i rokokostil

1700-talets rokokostil förde med sig ljusare färger och graciösare mönster, gärna naturnära och blommigt. Originalet till blommiga non woven-tapeten Svindersviken hittades på sommarnöjet Svindersvik i Nacka utanför Stockholm. Idag återfinns tapeten i sängkammaren på Svindersvik, som nu är ett museum som är öppet sommartid. 

En modern blommig tapet med slingrande mönster är Midsommar. Vem drömmer du om när du plockat dina sju sorters blommor?

 

Britta.

9. Britta – randig allmogetapet

Stjärnor och linjer bildar det randiga mönstret på tapeten Britta. Tapeten representerar 1990-talets allmogestil då vi valde mättade färger och struktur. Vi längtade till landet och valde obehandlade, ljusa träslag och oblekta tyger i lin och bomull. Tapeten är fin att kombinera med olika snickerier. Non woven-tapeten fås i två färgalternativ.

Mönstrade, randiga tapeter var vanliga också under 1700- och 1800-talet, till exempel sirliga Nyckelviken Ett från 1740-talet, nyklassicistiska Renshammar från 1784, rikt smyckade Västansjö som härstammar i den gustavianska tiden i början av 1800-talet,  strama jugendtapeten Nergården och wienerjugendtapeten Ramsjö från början av 1900-talet. Nyckelviken Ett, Västansjö och Nergården är papperstapeter medan Renshammar och Ramsjö är non woven-tapeter.

 

Börsjö.

Börsjö.

 

10. Börsjö – tapet med vacker symmetri

Geometriska tapeten Börsjö kommer från andra halvan av 1800-talet. På den här tiden började man också tapetsera symmetriska tapeter i taket. Non woven-tapeten Börsjö fås i fyra färger.

 

Fakta om Duro

  • Duro grundades 1930 av Lennart Norström. Han ville skapa hållbara tapeter som går att tvätta, därav namnet Duro som betyder stark och varaktig på latin.
  • Tapeterna trycks med traditionella tryckmetoder och mycket färg. Slutresultatet ger en känsla av hantverk och kvalitet.
  • Duro har ett stort arkiv av olika tapeter och tapetfragment, som svenskar från olika delar av landet skickat in. Ur arkivet plockar Duro inspiration till både historiska tapeter som efterliknar sina original men också till nya mönster präglade av långa tapettraditioner. Bland tapeterna hittas mönster från nyrenässansen, rokokon, gustavianska tiden och allmogen, liksom också jugendtiden.
  • Miljöarbetet är viktigt för Duro. Alla färger och lacker är giftfria, vattenbaserade och innehåller varken lösningsmedel eller PVC. 
  • Tapeterna kan tvättas med tvål och vatten. De är ljusbeständiga och av hög kvalitet. 

källa. durosweden.se

 

Andra topplistor hittar du här:

Marimekkos nya tapeter - många favoritmönster

Rebel Walls - extraordinära muraltapeter och fantastiska fototapeter

Tio favorittapeter från svenska Sandberg

Pihlgren & Ritola - finländska papperstapeter med traditioner

Laura Ashleys tapeter - tio favoriter

Tio favorittapeter från Cole & Son

William Morris tapeter - tio favoriter

Majvillan Poetry - härliga barntapeter till alla rum