Marimekkos nya tapeter – många favoritmönster

Marimekkos tapetkollektion Vol 06 innehåller 17 kända finländska mönster, bland andra Unikko i fyra nya färger, Marikylä, Rosarium, Kurjenpolvi, Ketunmarja, Silkkikuikka och många fler. Här kan du se alla de tapeterna!

Marimekon Unikko tapetti sinisella kukilla

Unikko.

Unikko – en världskänd Marimekkofavorit

Finlands mest kända mönster Unikko, designat av Maija Isola 1964, är en tidlös favorit också som tapet. Nu kommer fyra nya färger: Sand, orange, nude och ljusblå. Vi tror att åtminstone nude (gråbeige) är en ny favorittapet!

 

Kurjenpolvi

Blommiga Marimekkomönster på väggarna

Marimekko är känt för sina många vackra, blommiga mönster. I tapetkollektionen Vol 06 ingår hela åtta blommiga tapeter. Utan att veta, kan man många gånger ana sig till att Marimekkos mönster är just Marimekko. Det är en stil som är svår, för att inte säga omöjlig, att kopiera. Mönstret Kurjenpolvi har designats av Aino-Maija Metsola och fås i fyra färgalternativ.

Primavera

Pieni Hyhmä

Puketti

Kasvio

Rosarium

 

Stormönstrade Primavera designades av Maija Isola 1972 och är ett av hennes många starka blommönster. Den energigivande och glada Primavera-tapeten fås i blått, rosa och ockragult.

Mönstret Hyhmä designades av Aino-Maija Metsola 2019 som en del av hennes serie vinterblommor och är målat i vattenfärg. Tapeten Pieni Hyhmä fås i mörkblått eller ljusblått.

Annika Rimala designade Marimekkomönstret Puketti 1965. Här förenas två typiska Marimekkomönster: blomman och bollen. Tapeten Puketti fås nu i tre dova färger, blågrått, ljusgrönt och ljusblått.

Lotta Maija designade fantasifulla mönstret Kasvio 2018 som friskt blandar olika blad och blommor och leker med proportioner. Tapeten Kasvio fås i svart, limegrönt och rosa.

Aino-Maija Metsola designade mönstret Rosarium 2017. Det gestaltar en rosenträdgård i höstskrud med blommor som redan börjat tappa sina blad. Rosarium-tapeten fås nu i färgsprakande korall och mildare beige.

 

Marikylä

 

Marikylä – livsglad Marimekkotapet

Marimekkotapeten Marikylä sjuder av liv och glädje. Jenni Tuominen designade mönstret 2020, och här finns många nya detaljer att upptäcka. Tapeten fås i svartvitt, ockra och gult. Tapeten är ingen uttalad barntapet, men vi tycker att den skulle göra sig utmärkt även i ett barnrum.

 

Tiiliskivi

Silkkikuikka

Putki

Alku

Grafiska Marimekkomönster blir tidlösa tapeter

Enkla men ändå uttrycksfulla, är de ord som först kommer till oss när vi ska beskriva Marimekkos tapeter. Som finländare kan vi känna stolthet över de skickligt gjorda mönstren. De blir så självklara trots sin enkelhet. Att skapa mönster som håller "Marimekko-klass" är det inte många som klarar av, det gäller kanske speciellt när vi ser på Marimekkos grafiska mönster.

Marimekkos grundare Armi Ratia designade mönstret Tiiliskivi redan 1952. Mönstret är enkelt och elegant men känns ändå exklusivt. Tapeten Tiiliskivi fås i fem färger: Blågrått, svart, vitt, grönbeige och beige.

Maija Isola tillbringade ofta kvällar och nätter på Marimekkos tryckeri och dansade med pensel i hand. Kända Marimekkomönstret Silkkikuikka är ett av de mönster som föddes 1961 under de sena danserna. Tapeten Silkkikuikka fås nu i tre färger, ljusblått, vitt och greige.

Grafisk minimalism kännetecknar Carina Seth Anderssons mönster Putki som kom till 2019. Den tidlösa Putki-tapeten fås i vitt, ljusblått, grönt och svartvitt.

Maija Louekari designade mönstret Alku 2017. Det täta och regelbundna grafiska mönstret påminner om bönor på rad. Tapeten Alku fås i fyra färger: nude, sand, blågrå och senap.

 

Ketunmarja

Musta Tamma

Marimekkos lekfulla djurtapeter

Förtrollade mönstret Ketunmarja med rävar och småfåglar designades av Aino-Maija Metsola 2018. En fin tapet som faller både barn och vuxna i smaken. Marimekkotapeten Ketunmarja fås i två färgalternativ.

Tidlösa hästmönstret Musta Tamma designades av Maija Isola 1954. Ett klassiskt val för alla hästälskare! Musta Tamma-tapeten fås i svartvitt, ljust och grönt.

 

Joiku

Lepo

Pieni Letto

 

Naturnära Marimekkomönster

 Mönstret Joiku är kraftfullt, men samtidigt rogivande, med böljande kullar och dalar. Aino-Maija Metsola designade mönstret 2008. Tapeten Joiku fås i tre färgalternativ: grått, blågrått och blåbrunt.

Fujiwo Ishimoto designade mönstret Lepo 1991. Han såg framför sig barndomens arbete på höängen, och pauserna som tillbringades på rygg med stråna vajande omkring. Marimekkotapeten Lepo fås i mörkblått, ljusblått, ljusgrönt och svartvitt.

Med mönstret Letto tar Aino-Maija Metsola oss med till den finländska myren med hjortronblad, ljungväxter, gräs och mossor. Tapeten Pieni Letto fås i tre dämpade färgalternativ.

 

Andra topplistor hittar du här:

Tio favorittapeter från Cole & Son

William Morris tapeter - tio favoriter

Tio favorittapeter från svenska Sandberg

Pihlgren & Ritola - finländska papperstapeter med traditioner

Laura Ashleys tapeter - tio favoriter

Majvillan Poetry - härliga barntapeter till alla rum

Tio favorittapeter från Duro

Rebel Walls - extraordinära muraltapeter och fantastiska fototapeter