Tapeter från Boråstapeter – tapetkollektionerna Alla Tiders Hus, Essens och Timeless Traditions

Våren 2022 kommer Boråstapeter med kollektionerna Alla Tiders Hus, Essens och Timeless Traditions. Moderna, naturnära tapeter som smälter in i de flesta hem men också tapeter från olika tidsepoker. Hittar du din favorit?

Olohuoneen tapetti Skogsparken 4195 Borastapeterilta

Tapeten Skogsparken är en modern bladverkstapet i kollektionen Alla Tiders Hus.

Tapeter från sex olika tidsepoker

I tapetkollektionen Alla Tiders Hus plockar Boråstapeter ut tapeter från sex olika stilepoker – två från varje tidsålder – med början från sekelskiftet 1800-1900 fram till i dag.

Klädesholmen är tidstypisk för sekelskiftet.

Tapeten Haga är en typisk jugendtapet.

Tapeten Kryddhyllan passar in i 1960-1970-talets tegelhus.

Tapeten Trädgårdsstaden är tidstypisk för 1920-talet.

Ängby är en funkistapet från 1940-1950-talen.

 

När 1800-talet tog slut och 1900-talet började blomstrade industrin och allt fler hade råd med tapeter i sina hem. Tapeten Klädesholmen (på bilden ovan) har ett sirligt medaljongmönster som tros härstamma från slutet av 1800-talet. Den andra tapeten i kollektionen som passar in i sekelskifteshuset är Aratorp, en tätt mönstrad blommig tapet med syrener och blad. 

I början av 1900-talet dominerade jugendstilen och naturinspirerade mönster. Ett exempel är storblommiga Haga (bild ovan) med näckrosor i ett graciöst mönster. Den andra jugendtapeten i kollektionen är Villastan, med ett stramt och grafiskt mönster.

På 1920-talet var tapeternas mönster luftiga och symmetriska. Tapeten Trädgårdsstaden (bild ovan) har tydliga orientaliska influenser. Den andra 20-talstapeten Salängen kombinerar geometri och enkla blommor.

Därpå följde funkisens guldålder, och på 1940- och 1950-talet var tapeterna mjuka, geometriska och lekfulla. Tapeten Ängby (på bild ovan) är en typisk funkistapet. Från 1950-talet härstammar också populära blommiga tapeten Flora, som nu får en fortsättning i kollektionen Alla Tiders Hus.

På 1960- och 1970-talet dominerade mexitegelhusen, med ombonad känsla och naturliga färger. Tapeten Kryddhyllan (bild ovan) har ett tätt och sirligt blommönster som passar precis lika bra i dagens moderna hem. En fin arvtagare till tapeterna Nocturne och Hip Rose! Enfärgade tapeter var också vanliga på 1970-talet, gärna med väv- eller sjögräsmönster. Tapeten Vivalla är den andra tapeten i kollektionen från den här tidsepoken.

I dagens moderna hem är planlösningarna ofta öppna och stora ytor dominerar. Det ställer också krav på tapeterna, som ska fungera bra ihop mellan de olika rummen. Lövverkstapeten Skogsparken (bilden allra överst) är väldigt fin med lövsilhuetter i dämpad färgskala – en blivande favorit som vi tror hårt på! Den andra moderna tapeten i kollektionen är grafiska tapeten Sjöhagen med bågformat geometriskt mönster.

 

Essens – harmoniska och naturnära tapeter

Tapetkollektionen Essens är hemtrevlig, harmonisk och naturlig. Boråstapeter har hämtat inspiration från naturen på Österlen på svenska sydkusten.

Lindskog.

Alice.

Haväng.

Mira.

Tapeten Lindskog har ett tätt mönster av blommor och blad. Tapeten är lugn och harmonisk och fås i tre färger.

Längtar du till våren? Då är tapeten Alice med sina söta och romantiska blommor något för dig. Tapeten fås i tre färger. 

Tapeten Haväng är grafisk med mjuka vågor – eller böljande sädesfält. Tapeten fås i fem milda färgalternativ.

Blommiga tapeten Mira har ett skirt mönster i akvarell, en klassisk skandinavisk tapet. Tapeten fås i fyra färger.

I kollektionen finns också blommiga tapeterna Gabriella, med mönster ton i ton med bakgrunden, och Äng med tätt blommönster. Dessutom moderna lövverkstapeten Alma med stiliserat, diskret mönster och enfärgade Sten med mjuk melering.

 

Tidlösa och traditionella tapeter

Tapetkollektionen Timeless Traditions är nyskapad men samtidigt väldigt traditionell i sina mönster. De lantliga tapeterna är charmiga, hemtrevliga och härligt blommiga. Kollektionen är färgkoordinerad i fyra sektioner: pastellfärger, klassiskt blåvitt, mjukt beige-vitt, naturnära grönt-blått-brunt.

Folklore.

Skogsblomst.

Ängsblomma.

Blomsterfröjd.

 

Tapeten Folklore är en allmogetapet och originalet kan dateras till 1950-talet. Den livfulla tapeten fås i fem harmoniska färger.

Småblommiga tapeten Skogsblomst är harmonisk och passar bra till exempel i sovrummet som blir härligt ombonat. Tre färgalternativ.

Luftiga tapeten Ängsblomma har en matt yta. Mönstret skapades 1946 och påminner om gammalt kinesiskt finporslin. Tapeten fås i fyra färger.

Tapeten Blomsterfröjd har ett symmetriskt och tätt mönster av slingrande blommor och blad. Mönstret dateras till 1960-talet och fås i fyra färger.

I kollektionen finns också blommiga tapeten Saga, enfärgade tapeten Fredrika som har ett litet mönster, randiga tapeten Gustaf och de två trellisrutiga tapeterna Fredrik och Sommarslöja.

 

Två nya barntapeter och en favorit i nya färger

Populära barnkollektionen Newbie har utökats med två nya mönster, Minou och Nomi, medan Forest Friends har fått två nya färgalternativ.

Minou.

Nomi.

Forest Friends.

 

Djurtapeten Minou är så söt med harar, fåglar, grodor, möss och ekorrar. Tapeten bjuder in barnen i en magisk sagovärld där leken kan ta fart. Tapeten fås i två färgalternativ.

Romantiska tapeten Nomi med vackra rosor passar både i barnrum och till exempel i vuxnas sovrum. Tapeten fås i två färger. 

Populära djurtapeten Forest Friends fanns från förr i grönt och gråvitt. Nu finns den också i brunt och blått. 

 

Läs mera:

Beställ gärna tapetprover från Aveo, då får du se om dina favoriter passar in i ditt hem och dina ljusförhållanden. Här kan du läsa mera om våra tapetprover.

Vad är non woven-tapet? Hur många rullar tapet behöver jag? I Aveos stora tapetguide kan du läsa allt du behöver veta om olika tapeter, tapetpassning, materialåtgång. 

Hur tapetserar man? Vilka verktyg behövs?  I tapetseringsguiden berättar vi hur man förbereder för tapetsering, vilka verktyg som behövs och hur du ska göra om du tapetserar själv. 

Vill du se fler härliga tapeter från Boråstapeter? Bland andra framtidens svenska klassiker, en rutig tapet designad av Alvar Aalto och många fler tapeter hittar du här och här (klicka på länkarna).