Gåvor från Österbotten, året om

Födelsedagspresenter, förlovnings- och bröllopspresenter, julklappar, morsdagspresenter, examensgåvor och inflyttningspresenter. Gåvor året om till någon du tycker om som symboliserar Österbotten – perfekta presenter både till österbottningen och från Österbotten.

Ostrobothnia Johannabricka perfekt present

Vita midsommarbrickan Johanna och dimblå Österbottenbrickan är fina presenter. Foto: Sofie Staffans-Lytz

 

Kom, vandra över ängarna,
andas in luften, känn brisen från havet.
Låt solen fylla dig.
Kom, njut tillsammans med mig.
Du är i Österbotten.

Österbottenserien kom till när Aveos grundare och vd Anna Häggblom tillsammans med designern Sofie Staffans-Lytz funderade på varför det är så svårt att hitta fina presenter från Österbotten. Tanken på en bricka som symboliserar vårt vackra landskap uppstod. Slutresultatet är den förtjusande Österbottenbrickan med flygande ladusvalor, äppelblom, hjortronblad och en träbåt som väntar på sköna roddturer i vår vackra skärgård. Den perfekta presenten från Österbotten, ett av de bästa ställena på jorden.

 

Sofie Staffans-Lytz har designat Österbottenbrickan och de andra produkterna i Ostrobothnia-serien. Här med den pigga, gula brickan.

Österbottenbrickan till vardag och fest

Vår älskade Österbottenbricka är bra till så mycket - perfekt att bära ut fika på i trädgården, som kakfat på festen eller ostbricka på myskvällen. Eller låt den bara stå framme som en del av inredningen.

Gröna Österbottenbrickan står för skogen och närheten till naturen. Foto: Linda Antus

Gula Österbottenbrickan står för österbottnisk framåtanda och "kan själv"-attityd. Foto: Linda Antus

Grå Österbotten brickan står för envishet, kampvilja, stabilitet och trygghet. Foto: Maiju Saha

Rosa brickan står för våren, romantiken och lugnet. En mycket populär bricka. Foto: Linda Antus

Salviagröna Österbottenbrickan är en hyllning till alla odlare och jordbrukare. Foto: Sofie Staffans-Lytz

Den dimblå Österbottenbrickan håller koll på vädret och lovar att himlen alltid är blå bakom molnen. Foto: Ingela Åström

Den rostbruna brickan står bakom ordspråket "Gammal kärlek rostar aldrig".
Foto: Sofie Staffans-Lytz

Den röda Österbottenbrickan är djupt förankrad i rödmyllan på våra österbottniska bondstugor. Foto: Linda Antus

 

Österbottenbrickan fås i åtta olika färger. Den röda, rostbruna, gröna och salviagröna brickan passar bra till jul. Röda och rosa brickan är fina på Alla hjärtans dag. Gula och gröna brickan är perfekta till påsk. Rosa, dimblå och grå är fina på våren och försommaren till morsdag, examen och konfirmation. Alla färger passar till födelsedag, inflyttning, förlovning och bröllop, beroende på vilka färger mottagaren tycker om.

Brickan mäter 31 cm i diameter och är tillverkad av FSC-certifierat björkfanér. Den praktiska brickan tål maskindisk.

Förutom Österbottenbrickan, finns också två större brickor, tre skärbrädor, tre kökshanddukar, servetter och disktrasor i sortimentet.

 

Midsommarbrickan Johanna i svart eller vitt

Med midsommarbrickan Johanna möter designern Sofie Staffans-Lytz behovet av en modern gåva från Österbotten. Hon hämtar fortfarande inspiration i den österbottniska naturen med sirlig äppelblom och eleganta midsommarrosor. Brickan fås i svart eller vitt och är mycket populär bland såväl unga som äldre.

Svarta Johannabrickan. Foto: Tiina Ylikulju

Vårens och sommarens bricka Johanna. Foto: Ingela Åström

Johannabrickan är fin också på hösten. Foto: Sofie Staffans-Lytz

Johannabrickan är en fin studentpresent. Foto: Ingela Åström

 

Johanna är en populär gåva till den yngre generationen – till exempel vid förlovning, konfirmation och examen. Även den här brickan är mycket användbar, till exempel som tårtfat, tapasbricka eller vacker inredningsdetalj.

Johannabrickan är lite större än Österbottenbrickan, 38 cm i diameter. Även den här är tillverkad av FSC-certifierad björkfanér och tål maskindisk.

 

Svedjehamn – störst av dem alla

Svedjehamn-brickan är den största av brickorna i Ostrobothnia-serien. Den lyfter fram moderna, skandinaviska former och påminner oss om det unika som finns i vår närhet.

Svartvita brickan Svedjehamn är en bra kompis till Österbottenbrickorna. Foto: Sofie Staffans-Lytz

Svedjehamn passar bra också tillsammans med Johannabrickan. Foto: Sofie Staffans-Lytz

 

Den stora brickan är mycket praktisk vid stora bjudningar, till exempel för stora tårtor eller bullar åt hela släkten. Den är också vacker att ha under de andra brickorna i serien.

Brickan är tillverkad av FSC-certifierad björkfanér och mäter 46 cm i diameter.

 

Tre skärbrädor från Österbotten 

I Ostrobothniaserien ingår tre skärbrädor. Först ut är svarta skärbrädan Äppelblom.

Skärbrädan Äppelblom har samma sirliga äppelblomsmönster som Johannabrickan.. Foto: Sofie Staffans-Lytz

 

Äppelblom-skärbrädan är liten och nätt, perfekt att servera frukost på i sängen, för små munsbitar på festen eller som ostbricka.

Brickan är 19,5 x 20,5 cm stor, tillverkad av FSC-certifierad björkfanér och tål maskindisk. 

 

Gul och grå Ostrobothnia-skärbräda som har samma mönster som Österbottenbrickorna. Foto: Linda Antus

 

Ostrobothnia-skärbrädan fås i grått och gult. Den är perfekt vid kvällsfikat i soffan, som underlägg vid dukning eller varför inte som prydnad.

Den är tillverkad av FSC-certifierad mdf-skiva och ska diskas för hand. Skärbrädan mäter 17 x 40 cm och tål värme upp till 130 grader celsius.

 

Tre kökshanddukar i Ostrobothniaserien

Kökshanddukar behöver vi alla, här finns tre stycken med österbottnisk anknytning. Först ut är Äppelblom.

Varmgrå kökshandduken Äppelblom. Foto: Sofie Staffans-Lytz

Beige kökshandduken Äppelblom. Foto: Sofie Staffans-Lytz

 

Äppelblom kökshandduk har även den samma mönster som på Johannabrickan och svarta skärbrädan. Den fås i beige eller varmgrått.

Kökshandduken är 50 x 70 cm stor. Den är tillverkad av hälften linne och hälften bomull. Den kan tvättas i 40 grader celsius och ska inte torktumlas. 

 

Svartvita kökshandduken Båt. Foto: Sofie Staffans-Lytz.

 

På Ostrobothnia-kökshandduken Båt återfinns samma båt som på Österbottenbrickorna.

Den hållbara kökshandduken är tillverkad i hälften bomull och hälften linne. Kökshandduken är 50 x 70 cm. 

 

Disktrasor som kan tvättas och komposteras

Äppelblom disktrasor är perfekta för alla som vill ha stilrena och diskreta disktrasor i köket.

Äppelblom disktrasor säljs i en förpackning om tre trasor. Foto: Sofie Staffans-Lytz.

 

Disktrasorna är den perfekta miljömedvetna presenten som gläder också den som har allt!

I paketet ingår en större grå disktrasa med äppelbladsmönster samt två mindre enfärgade svarta. Disktrasorna kan tvättas i 90 grader och när de har tjänat ut kan de kastas på komposten. De är tillverkade av 30% bomull och 70% cellulosa. Den grå disktrasan är 17,2 x 20 cm och den svarta är 15,6 x 16,8 cm. 

 

Stilrena svartvita servetter

Servetter behöver vi alla när det vankas festligheter, och vad är väl bättre än servetter med samma mönster som Österbottenbrickorna?

Svartvita Ostrobothnia-servetter till vardag och fest. Foto: Tiina Ylikulju

 

De svartvita Ostrobothnia-servetterna är tillverkade av FSC-certifierat papper. Matservetten är 33 x 33 cm och kaffeservetten är 25 x 25 cm. En förpackning innehåller 20 servetter.

 

Gåvor för alla tillfällen

Alla produkter i Ostrobothniaserien är fina presenter året om, och uppskattas både av ung och gammal, av österbottningar och som gåva från Österbotten. Det går alldeles utmärkt att kombinera de olika brickorna, skärbrädena, kökshanddukarna, trasorna och servetterna om man vill ge en större gåva. 

 

Lättast är det om du väljer en bricka eller en skärbräda som bas, och adderar kökshandduk, disktrasor och/eller servetter. Men de olika brickorna går också bra att kombinera sinsemellan, speciellt fint blir det om man förenar en större och en mindre bricka i ett paket. 

Fler bilder och mer inspiration finns på Instagram i Aveos flöde och på hashtaggarna #österbottenbrickan #pohjanmaatarjotin.

Tips: När du köper en gåva från Österbotten i Aveos webbshop, kan du nämna i kommentarsfältet i kassan om du vill ha gåvan i presentförpackning.