Tapetin poisto helposti -parhaat menetelmät & vinkit

13.7.2023

Haluatko poistaa tapetit helposti ja tehokkaasti? Tässä oppaassa esittelemme erilaisia tapetinpoistomenetelmiä, asiantuntijavinkkejä ja neuvoja prosessin helpottamiseksi. Opettele parhaat menetelmät, vältä yleiset virheet ja saa ammattimaista ohjausta upeiden tulosten saavuttamiseksi.

Aveo Magazine taynna inspiraatiota

Tapetin poistaminen voi olla haasteellista, mutta oikealla lähestymistavalla ja valmistautumisella voit tehdä prosessista sujuvamman. Tässä on askel askeleelta -opas, joka auttaa sinua poistamaan tapetit ja antamaan tilaa uusille:

Vaihe 1: Valmistelut tapetin poistoa varten

  • Siirrä huonekalut pois huoneesta tai keskelle ja peitä ne muovilla. Ota taulut ja valaisimet pois seiniltä.
  • Suojaa lattia huolellisesti muovilla, koska tapetin poisto voi olla sotkuista. Katkaise sähkö huoneesta tai koko talosta/asunnosta, jos et ole varma.
  • Poista valokatkaisijat ja sähkörasiat, jotta voit poistaa vanhat tapetit niiden alta. Teippaa sitten pistorasiat, jotta vesi ei pääse niihin.

Vaihe 2: Valitse sinulle sopiva menetelmä

Kun on aika poistaa tapetti, voit valita useista eri tavoista. Alla on kahdeksan yleisintä ja tehokkainta menetelmää:

2.1 Kaapiminen – yksinkertainen, manuaalinen tapetinpoistomenetelmä

Jos pidät käytännönläheisestä lähestymistavasta, voit käyttää leveää lastaa tai muuta kaavinta työkalua tapetin poistamiseen. Aloita saumasta tai kohdasta, jossa tapetti on jo alkanut irrota. Ole kuitenkin varovainen, ettet vahingoita alustaa kaapimisen yhteydessä.

Etu: Tämä menetelmä vaatii vain yhden työkalun.

Haitta: Se voi olla aikaa vievää ja on olemassa riski vahingoittaa alustaa, jos et ole varovainen.

 

Aveon asiantuntija neuvoo: Suosittelemme varovaisuutta kaapimisen yhteydessä, koska naarmut ja epätasaisuudet johtavat usein tarpeeseen tasoittaa seinä. Kipsiseinä on usein herkempi kuin luulimmekaan, erityisesti kun se on märkä!

 

2.2 Vesi – Ympäristöystävällinen tapetinpoistomenetelmä

Veden käyttö on suosittu ja ympäristöystävällinen tapa poistaa tapetti. Kostuta tapetti lämpimällä vedellä käyttäen suihkepulloa, pensseliä, telaa tai sientä. Jos tapetti imee vettä hyvin, anna sen imeytyä kunnolla. Jos tapetti ei ime vettä, joudut käyttämään tapettineulaa tapetin perforoimiseen ja veden saamiseen sen taakse.

Etu: Se on ympäristöystävällinen tapetinpoistomenetelmä.

Haitta: Se voi olla sotkuista, ja saatat joutua käyttämään tapettineulaa saadaksesi veden tunkeutumaan tapetin läpi.

 

Aveon asiantuntija neuvoo: Jos tapetti on levitetty maalatulle pinnalle ja tapetti on esimerkiksi paperi tai Non-Woven, tämän menetelmän pitäisi toimia hyvin.

 

 

2.3 Astianpesuaine – Tehokas menetelmä tavallisilla kotitaloustuotteilla

Sekoittamalla astianpesuainetta lämpimään veteen voit luoda tehokkaan liuoksen tapetin poistamiseen. Suihkuta tai penslaa seos tapetille ja anna sen vaikuttaa hetken. Jos tapetti ei ime nestettä hyvin, voit ensin käyttää tapettineulaa tapetin perforoimiseen. Vedä sitten tapetti irti ja kaavi jäänteet pois. Tämän prosessin saatat joutua toistamaan useita kertoja, jotta tapetti saadaan kokonaan poistettua.

Etu: Sinulla on todennäköisesti jo astianpesuainetta kotona, mikä tekee siitä kustannustehokkaan menetelmän.

Haitta: Prosessin toistaminen useita kertoja kaiken tapetin poistamiseksi voi olla aikaa vievää.

Aveon asiantuntija neuvoo: Jos tapetti on levitetty maalatulle pinnalle ja tapetti on esimerkiksi paperi tai Non-Woven, tämän menetelmän pitäisi toimia täydellisesti.

 

 

2.4 Etikka – Luonnollinen ja tehokas ratkaisu tapetin poistoon

Etikka on yksi tehokkaimmista luonnollisista aineista, joita voit käyttää tapetin irrottamiseen. Sekoita lämmintä vettä ja etikkaa suihkepulloon ja suihkuta seosta tapetille. Anna etikan vaikuttaa muutama minuutti, jonka jälkeen voit alkaa vetämään tapettia pois. Jos tapetti ei ime seosta hyvin, voit käyttää tapettineulaa sen perforointiin ennen etikkaseoksen levittämistä.

Etu: Etikka on luonnollinen aine, joka on usein saatavilla kotona.

Haitta: Etikka voi jättää jälkeensä voimakkaan hajun, joka saattaa olla epämiellyttävä.

 

Aveon asiantuntija neuvoo: Käytä etikkaa varoen, etenkin, jos huoneessa on paljon tekstiilejä tai muita pintoja, jotka saattavat imeä etikan hajua.

 

2.5 Astianpesuaine + leivinjauhe + etikka - tehokas tapa poistaa liimajäämiä

Jos sinulla on vaikeuksia poistaa liimajäämiä seinästä, ratkaisu voi olla astianpesuaineen, leivinjauheen ja etikan yhdistelmä. Sekoita ruokalusikallinen leivinjauhetta lämpimään veteen ja astianpesuaineeseen ämpärissä. Jos tämä ei toimi, voit lisätä seokseen etikkaa. Hiero seosta liimajäämiin kostealla sienellä ja pyyhi märkä liima pois rätillä tai kaavinella. Muista käyttää kumihanskoja suojataksesi kätesi tämän prosessin aikana.

Edut: Tämä on tehokas menetelmä sitkeiden liimajäämien poistamiseksi.

Haitat: Prosessin saatat joutua toistamaan useita kertoja kaikkien liimajäämien poistamiseksi.

 

Aveon asiantuntija vinkkaa: On olemassa kemikaaleja, joita voit ostaa tätä tarkoitusta varten, mutta usein tämä menetelmä toimii yhtä hyvin tai paremmin!

 

 

2.6 Tapettiliisteri -  Vanha liisterin uudelleenkäyttö tapetin poistamiseen

Usko tai älä, vanhat tapettijäämät voidaan todellakin poistaa tapettiliisterillä. Laimenna tapettiliisteri vedellä ja levitä se seinään suihkepullolla. Anna seinän imeä liisteriä ja toista prosessi, kunnes seinässä on kuplia. Skrapaa sitten tapetti pois.

Edut: Jos sinulla on tapettiliisteriä käytettävissä, sinun ei tarvitse ostaa uusia tuotteita tapetin poistamiseen.

Haitat: Tapettiliisteri sisältää kemikaaleja, mikä voi olla haitta joillekin käyttäjille.

 

Aveon asiantuntija vinkkaa: Tämä on todella hyvä tapa poistaa tapetteja. Vähemmän sotkua kuin vesipohjaisissa menetelmissä, koska liisteri ei valu lattialle niin helposti. Jos tapetti on todella sitkeä, voit levittää suojamuovin päälle ja lähteä kävelylle. Kaikki, mikä ei ole liimattu, irtoaa yleensä tällä menetelmällä!

 

2.7 Tapetin höyrystin - Nopea ja tehokas tapetin poisto höyryllä

Tapetin höyrystin on laite, joka on suunniteltu erityisesti tapetin poistamiseen. Käyttämällä kuumaa höyryä tapetin höyrystin pehmentää tapetin ja liuottaa vanhan liiman. Pidä tapetin höyrystintä tapettia vasten ja vedä sitten tapetti irti, kun se on pehmentynyt.

Edut: Se on nopea, tehokas ja ei vaadi kemikaaleja. Se on myös helppokäyttöinen vaikeasti saavutettavissa olevissa paikoissa, kuten kulmissa, viistoissa ja sisäkatoissa. Se on hyvä valinta, jos aiot poistaa tapetteja useista huoneista.

 

Haitat: Sinun täytyy ostaa tapetin höyrystin, jota et ehkä käytä uudelleen. Tai vuokrata se.

2.8 Nestemmäinen tapetin poistoaine

Käytä erilaisia poistoaineita, jotka toimivat liuottimina ja liuottavat tapetin kiinni pitävän liiman. Käytä hanskoja, kun suihkutat, sivelet tai käytät sientä poistoaineen levittämiseen seinälle. Anna aineen vaikuttaa hetken ja irrota sitten tapetti vetämällä se irti tai käyttämällä lastaa.

Edut: Se toimii yleensä hyvin, myös vanhoissa tapettikerroksissa, jotka ovat tiukasti kiinni. Liuotetun tapetin poistaminen on helpompaa.

Haitat: Poistoaineet sisältävät kemikaaleja, joten varmista, että sinulla on hyvä ilmanvaihto tai käytä hengityssuojainta.

 

Vaihe 3: Valmistele seinä uusille tapeteille

  • Jos seinä ei ole täysin sileä tapetin poiston jälkeen, hio epätasaisuudet pois hiekkapaperilla ja tasoita mahdolliset vauriot tasoitteella. Ole huolellinen tässä vaiheessa.
  • Kun kaikki tapettijäämät on poistettu, pese seinä huolellisesti lämpimällä vedellä. Kuivaa mahdollisimman paljon vettä pehmeällä pyyhkeellä.
  • Jos seinä on imenyt vettä tapetin poiston aikana ja seinä on kostea, sen on annettava kuivua kunnolla muutaman päivän ajan ennen uuden tapetin asettamista.


Nyt olet valmis valitsemaan ja asettamaan uudet tapettisi ja raikastamaan kotiasi! Onnea matkaan!

 

Aveon asiantuntija vinkkaa: Asiakaspalvelumme koostuu joukosta asiantuntijoita sisustussuunnittelussa ja sisustusmateriaaleissa. Jos et löydä vastausta kysymykseesi täältä, haasta meidät mielellään kysymyksellä!