Ta bort tapeter - de bästa metoderna, tipsen och expertråd

13.7.2023

Ta bort tapeter utan stress och bekymmer med hjälp av Aveo's tapetexpert. Upptäck de bästa metoderna för att avlägsna tapeter och få en smidig och ren yta inför din nästa inredningsförändring.

Aveo Magazine taynna inspiraatiota

Att ta bort tapeter kan vara en utmaning, men med rätt tillvägagångssätt och förberedelser kan du göra processen smidigare. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig ta bort tapeter och ge plats åt nya:

Steg 1: Förberedelser inför tapetborttagning

  • Flytta bort möbler från rummet eller för dem till mitten och täck dem med plast. Ta ner tavlor och lampor från väggarna.
  • Skydda golvet noggrant med plast eftersom det kan bli en klottig historia. Stäng av elen i rummet eller i hela huset/lägenheten om du är osäker.
  • Ta bort lampknappar och eldosor för att få bort gammal tapet under dem. Tejpa sedan in eluttagen så att vattnet inte tränger in.

Steg 2: Välj den metod som passar dig


När det är dags att ta bort tapeter finns det flera olika metoder att välja mellan. Nedan presenteras några av de vanligaste och mest effektiva metoderna:

2.1 Skrapning – en enkel, manuell metod för tapetborttagning


Om du föredrar en hands-on-ansats kan du använda en bred spackelspade eller annan skrapa för att ta bort tapeten. Börja vid skarven eller där tapeten redan har börjat lossna. Var dock försiktig så att du inte skadar underlaget när du skrapar.

Fördel: Denna metod kräver endast ett verktyg.
Nackdel: Det kan vara tidskrävande och det finns en risk att skada underlaget om du inte är försiktig.

Aveos Expert Tipsar: Vi rekommenderar försiktighet vid skrapning eftersom repor och ojämnheter ofta leder till behovet av att spackla väggen.

 

2.2 Vatten – En miljövänlig metod för tapetborttagning


Att använda vatten är en populär och miljövänlig metod för att ta bort tapeter. Fukta tapeten med varmt vatten med hjälp av en sprayflaska, pensel, roller eller svamp. Om tapeten absorberar vattnet bra, låt det suga in ordentligt. Om tapeten inte absorberar vattnet behöver du använda en tapetnagg för att perforera tapeten och få vattnet bakom den.

Fördel: Det är en miljövänlig metod för tapetborttagning.
Nackdel: Det kan bli kladdigt och du kan behöva använda en tapetnagg för att få vattnet att tränga igenom tapeten.

 

Aveos expert tipsar: Om tapeten är applicerad på en målad yta och tapeten är till exempel papper eller Non-Woven, bör denna metod fungera perfekt.

 

2.3 Diskmedel – En effektiv metod med vanliga hushållsprodukter


Genom att blanda diskmedel med varmt vatten kan du skapa en effektiv lösning för tapetborttagning. Spraya eller borsta blandningen på tapeten och låt den verka en stund. Om tapeten inte absorberar vätskan bra kan du först använda en tapetnagg för att perforera tapeten. Dra sedan av tapeten och skrapa bort resterna. Denna process kan behöva upprepas flera gånger för att helt ta bort tapeten.

Fördel: Du har förmodligen redan diskmedel hemma, vilket gör det till en kostnadseffektiv metod.
Nackdel: Det kan vara tidskrävande att upprepa processen flera gånger för att ta bort all tapet.

Aveos expert tipsar: Om tapeten är applicerad på en målad yta och tapeten är till exempel papper eller Non-Woven, bör denna metod fungera perfekt.

 

2.4 Vinäger – En naturlig och effektiv lösning för tapetborttagning 


Vinäger kan också vara en effektiv metod för att ta bort tapeter. Späd ut vinäger med varmt vatten (1 del vinäger till 4 delar vatten) och applicera blandningen på tapeten. Låt det verka en stund och dra sedan av tapeten. Precis som med diskmedelsmetoden kan du behöva upprepa processen flera gånger för att helt ta bort tapeten.

Fördel: Vinäger är en naturlig och miljövänlig produkt som kan användas för tapetborttagning.
Nackdel: Processen kan behöva upprepas flera gånger för att uppnå önskat resultat.

Aveos expert tipsar: Förutom att denna metod luktar lite mer än de två föregående fungerar den bra. Speciellt på en gammal ingrodd tapet.

 

2.5 Diskmedel + bakpulver + vinäger – effektiv borttagning av klisterrester

Om du har svårt att ta bort klisterrester från väggen kan en kombination av diskmedel, bakpulver och vinäger vara lösningen. Blanda en matsked bakpulver med varmt vatten och diskmedel i en hink. Om detta inte fungerar kan du lägga till vinäger i blandningen. Gnugga blandningen på klisterresterna med en fuktig svamp och torka bort det blöta klistret med en trasa eller skrapa. Var noga med att använda gummihandskar för att skydda dina händer under denna process.

Fördel: Detta är en effektiv metod för att ta bort envisa klisterrester.
Nackdel: Processen kan behöva upprepas flera gånger för att ta bort alla klisterrester.

Aveos expert tipsar: Det finns kemikalier att köpa som är speciellt ämnade för detta men ofta fungerar denna metod lika bra eller bättre!

 

2.6 Tapetklister – gammalt tapetklister är perfekt för tapetborttagning

Tro det eller ej, men gamla tapetrester kan faktiskt tas bort med tapetklister. Späd ut tapetklister med vatten och applicera blandningen på väggen med en sprayflaska. Låt väggen dra åt sig klistret och upprepa processen tills det bildas bubblor på väggen. Skrapa sedan av tapeten.

Fördel: Om du har tapetklister till hands behöver du inte köpa nya produkter för tapetborttagning.
Nackdel: Tapetklister innehåller kemikalier, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

Aveos expert tipsar: Detta är ett riktigt bra sätt att ta bort tapeter på. Mindre kladd än de vattenbaserade metoderna eftersom klistret inte rinner ner på golvet lika lätt. Om tapeten är riktigt envis kan du applicera en täckplast ovanpå och gå ut på en promenad. Allt som inte är limmat brukar lossna med denna metod!

 

2.7 Tapetångare – Snabb och Effektiv Tapetborttagning med Ånga

En tapetångare är en maskin speciellt utformad för att ta bort tapeter

. Genom att använda het ånga mjukar tapetångaren upp tapeten och löser upp det gamla klistret. Håll tapetångaren mot tapeten och dra sedan av tapeten när den har mjuknat.

Fördel: Det är snabbt, effektivt och kräver inga kemikalier. Det är också lätt att använda på svåråtkomliga ställen som vinklar, snedtak och innertak. Det är ett bra val om du planerar att ta bort tapeter i flera rum.
Nackdel: Du behöver köpa en tapetångare som du kanske inte använder igen. Eller hyra en.

2.8 Flytande Tapetupplösare/Tapetborttagningsmedel


Använd olika borttagningsmedel som fungerar som lösningsmedel och löser upp klistret som håller tapeten på plats. Använd handskar när du sprayar, penslar eller använder en svamp för att applicera upplösaren på väggen. Låt medlet verka en stund och lossa sedan tapeten genom att dra av den eller använda en spackelspade.

Fördel: Det fungerar vanligtvis bra, även på gamla tapetlager som sitter hårt fast. Det blir lättare att ta bort den upplösta tapeten.
Nackdel: Borttagningsmedel innehåller kemikalier, så se till att du har god ventilation eller använder en andningsmask.

 

Steg 3: Förbered väggen för nya tapeter


Om väggen inte är helt slät efter att tapeterna har tagits bort bör du slipa ner ojämnheter med sandpapper och spackla eventuella skador släta. Var noggrann med detta steg. När alla tapetrester är borta ska du tvätta väggen noggrant med varmt vatten. Torka av så mycket vatten som möjligt med en mjuk handduk. Om väggen har sugit åt sig vatten under tapetborttagningen och väggen har blivit blöt, måste den torka ordentligt i några dagar innan du sätter upp nya tapeter.


Nu är du redo att välja och sätta upp dina nya tapeter och ge ditt hem en uppfräschning! Lycka till!

Aveos expert tipsar: Vår kundtjänst består av en rad experter inom inredningplanering och inredningsmaterial. Om du inte hittar svaret på din fråga här, utmana oss gärna med en fråga!