Försöker du hitta den bästa tapeten för ditt hem? Besvara dessa frågeställningar för att hitta rätt!

13.7.2023

Att välja rätt tapet kan vara en utmaning, med så många alternativ att välja mellan. Få insikt i vad du bör tänka på innan du köper en tapet och skapa en väggdekoration som verkligen speglar din stil och personlighet. Utforska faktorer som budget, rummets syfte, mönster, färger och materialval för att göra det bästa valet för ditt hem. Här kommer 10 exempelfrågor som kan vara värt att ställa dig själv innan du köper en tapet hem;

InTheOak 1 Image roomshot detail

1. Din budget för tapeter

Ta hänsyn till din budget och satsa på tapeter av hög kvalitet. En tapet pryder ofta väggarna i många år, och om kvaliteten är bra håller tapeterna sig fina längre tid. Om du tänker att tapeterna ska sitta uppe i 10-20 år är årskostnaden på en dyrare tapet inte heller så hög.

2. Vilket rum ska du tapetsera?

En vardagsrumstapet kan se ut hur som helst – vill du att tapeten är ett blickfång och något utöver det vanliga, eller kanske sobert elegant? Enkökstapet är ofta ombonad och hemtrevlig, köket är det rum där vi umgås och trivs med familjen. En sovrumstapet är lugn och harmonisk, här ska både kropp och själ få vila. En barnrumstapet får vara glad och livfull och sätta fart på fantasin. Tänk på vilket rum du ska tapetsera och vilken atmosfär du vill skapa där.

3. Funkar alla tapeter överallt?

När det gäller att välja tapeter är det viktigt att tänka på vilket rum du planerar att tapetsera. Medan de flesta tapeter kan passa i de flesta rum, finns det några faktorer att överväga när det kommer till våta utrymmen som badrum. Badrummet har en hög fuktighet och det kräver särskilda tapeter som kan tåla dessa förhållanden. I Aveos sortiment hittar du ingen specifik "våtrumstapet", men det finns många alternativ som kan fungera bra i gästbadrum eller andra utrymmen utan direkt kontakt med vatten.

4. Hurdan tapet vill du ha?

Det är viktigt att börja fundera på dina egna behov och önskemål. När det kommer till att välja tapeter till ditt hem, fundera över vilken stil och mönster som tilltalar dig mest. Blommiga tapeter ger en fräsch och naturlig atmosfär, geometriska mönster ger en modern touch, djurtapeter tillför personlighet, och vintage- eller retrotapeter ger en charmig känsla.

Välj en tapet som skapar din önskade atmosfär i rummet. En tapet som återspeglar dig som person gör ditt hem mera personligt och framförallt mera dig. Låt tapeterna bli en viktig del av ditt heminredningsprojekt och skapa en unik och personlig atmosfär i ditt hem.

5. Vilken färg vill du ha på tapeten?

 Blå tapeter skapar avslappnad stämning. Gröna tapeter ger lugn. Rosa tapeter ger trygghet och romantik. Beige tapeter skapar värme. Grå tapeter dämpar och skapar harmoni. Gula tapeter piggar upp och värmer.

6. Tapetsera en vägg eller hela rummet?

Fototapeter och tapeter med mycket färg och stora, iögonenfallande mönster passar ofta bra på en vägg i rummet, gärna i kombination med lugna och neutrala tapeter på övriga väggar. Lugna tapeter och tapeter med små mönster kan med fördel tapetseras på alla väggar i rummet.

7. Väljer du non woven-tapet eller papperstapet?

Med non woven-tapeter stryks tapetklistret rätt på väggen. På papperstapeter stryks klistret på tapeten och får svälla en stund innan tapeten hängs upp.

8. Söker du vinyltapeter?

I Aveos sortiment finns också ett litet antal vinyltapeter. Vinyltapeter har en plastad yta och tål mer fukt  än andra tapeter. Men tapeterna ska ändå inte användas i våtrum eftersom de inte uppnår våtrumsstandard.

9. Vem ska tapetsera?

Ska du tapetsera själv eller sköter en hantverkare jobbet? Om du är nybörjare och tapetserar själv för första gången kan det löna sig att välja en non woven-tapet som har tydlig mönsterupprepning och är lätt att få på rätt plats eller en tapet som saknar mönsterupprepning. Är du redan proffs eller låter du en tapetserare sköta jobbet kan du välja fritt bland mönstren!

10. Satsa på tapetprover!

Köp hem tapetprover av de tapeter du är intresserad av. Då kan du se tapetens färger och mönstrets storlek i din rätta miljö. I Aveos webbshop kan du köpa tapetprover i A4-storlek av ett stort urval tapeter med direkt leverans.

 

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara noggrann och tänka igenom dina val innan du köper tapeter till ditt hem. Ta hänsyn till din budget, rummets syfte, stil, färger, tapettyp och tapetseringsmetod. Genom att göra välgrundade beslut kommer du skapa en vacker och harmonisk inredning som du kan njuta av under lång tid. Lycka till med ditt tapetval och njut av det nya utseendet i ditt hem!