Aveo suunnitteli ABB:n uudet tilat – osa 1/2 Maisemakonttori muutoksessa

Aveo planerade nytt för ABB – del 1/2 Öppet kontorslandskap i förvandling

Tänä talvena ovat ABB Protection & Connectionin yksikön toimihenkilöt saaneet muuttaa vasta uusittuihin tiloihin. Täydellinen muodonmuutos on tulos osaston ja Aveon yhteistyöstä. Projektin aikana Aveo on kantanut vastuun sisustussuunnittelusta sekä projektimyynnistä. Täällä mitään ei ole jätetty sattumanvaraan - kaikki on loppuunasti mietittyä pieniin yksityiskohtiin saakka, lopputuloksena huippumoderni ja viihtyisä työpaikka kaikilta osin. 

ABB Protection & Connection, aiemmin tunnettu nimellä Breakers & Switches, työllistää tällä hetkellä noin 250 henkilöä. Aiemmin työntekijät olivat sijoitettuina eri paikkoihin ja kerroksiin Muottitiellä sijaitsevassa rakennuksessa Strömberg Parkissa, ja työntekijämäärän kasvaessa vuosien aikana on työpisteitä lisätty sinne missä tilaa on ollut. 

- Selkeä toimistologistiikka puuttui täysin, "layout" sille miltä osaston oikeastaan pitäisi näyttää. Tilat olivat ahtaita isojen kulmapöytien takia, joita käytettiin työpöytinä ja pintaremontti oli ajankohtainen myös esteettisistä syistä, kertoo Johanna Keturi, osaston Management Assistant. Aveo valikoitui yrityksen sisustussuunnittelutoimistoksi monista eri syistä. 
- Osittain oli tärkeää että toimija on paikallinen, ja pidimme myös heidän aiemmista töistään. Aveo on kantanut vastuun kaikesta suunnittelusta - pintamateriaaleista kalusteisiin, sekä tehnyt tarvittavat mittaukset, toimituksien valvonnat sekä olleet aktiivisia prosessin kaikissa vaiheissa, jatkaa Johanna. 

Se mikä ensin oli ajateltu ainoastaan pintojen uusimiseksi, muuttui täysmuutokseksi - suureksi osaksi klassisesta syystä "muutos seuraa toista". 
- Ilmastointi todettiin riittämättömäksi ja tekniikka koskien mm. valaistusta oli vanha sekä tarkoitukseton. Saadessamme vahvistuksen ABB:n kiinteistöyhtiöltä kykenimme kokeilemaan jotain muuta ja sijoittamaan kunnolliseen muutokseen. 

Suunnittelu aloitettiin keväällä 2013. Suunnitelmat kasvoivat kuitenkin prosessin aikana ja ideoita palloteltiin useita kertoja edestakaisin myös henkilökunnan kanssa. Tästä syystä konkreettiset rakennustyöt aloitettiin vasta alkukesästä 2015. 
- Kaikki on vaihdettu. Ilmastointi ja sähkö, ikkunalasit ja kattolevyt, lattia- ja seinäpinnat, valaistus ja kalusteet. Kaikki on suunniteltu vastaamaan osaston tarpeita ja toiveita, sekä jopa ABB:n antamia ohjeistuksia koskien graafista profiilia, värejä sekä sisustuksen tyyliä ja kalusteita. 

Johanna mainitsee tässä kohtaa muun muassa viherkasvit, jotka eivät ohjeiden mukaisesti saisi olla pyöreälehtisiä, ja kalusteet joiden tulisi muodoltaan olla suoria ja kulmikkaita - ei myöskään pyöreitä. Käytetyt päävärit ovat harmaa, musta ja valkoinen, ja niitä on korostettu vahvemmilla väreillä kuten limenvihreä, oranssi ja lila osaston eri tiloissa. 

Tiloissa aiemmin maisemakonttorin lisäksi olleet yksittäiset työhuoneet on purettu pois, joten osasto on nyt yksi suuri avoin maisemakonttori. Huoli äänitason nousemisesta liian korkeaksi ei ole ollut aiheellinen - päinvastoin. 
- Vaikka työntekijöitä on määrällisesti enemmän samalla pinta-alalla, koemme sen juuri päinvastoin. Toimisto tuntuu ilmavammalta, tilavammalta ja jopa hiljaisemmalta - kiitos erityisratkaisujen, toteaa Johanna. 

Seuraavassa artikkelissa tutustumme tarkemmin juuri näihin ratkaisuihin ja asioihin mitkä tekevät ABB Protection & Connectionin yhdeksi Vaasan moderneimmista ja viihtyisimmistä toimistoista. 


Text: Anna Sand / bySand
Foto: Ann-Britt Pada / Foto Pada