Taulut Vaasalle ja Mustasaarelle - made by Julia Bäck / Work in progress 1/3

Mustavalkoisia, käsin piirrettyjä yksityiskohtaisia julisteita tutuista rakennuksista. Julia Bäck kertoo työstään kolmessa blogikirjoituksessa. Tässä osa 1.

Tavlor för Vasa och Korsholm - made by Julia Bäck / Work in progress 1/3

Oletteko jo tuttuja Julia Bäckin upeiden kaupunkitaulujen kanssa? Jos ette, niin takaan että pian olette. Julia kertoo kolmen blogiartikkelin avulla taulujen työstämisestä ja miten lopulliset taulut syntyivät. Aveo on saanut kunnian toimia Julia Bäckin taulujen yksinoikeutettuna jälleenmyyjänä ja taulut ovat myynnissä Aveon verkkokaupassa. Niistä 20 ensimmäistä tulee olemaan käsinsigneerattuja. Pysy kuulolla! 

 

 

 

WORK IN PROGRESS 1/3

Kuka minä olen? Julia Bäck, kaksikymmentä vuotta vanha ja osaan piirtää erittäin suoria viivoja käsin. 
Mikä tämä on? Tämä on work in progress-postaus. Olen piirtänyt kaksi Aveon pian myyntiin ottavaa taulua ja nyt aion näyttää miten teokset päätyivät skissivihkostani Aveon verkkokauppaan. 

Kerron nyt kahdesta taulusta, yksi joka puhuttelee Vaasaa ja yksi joka puhuttelee Mustasaarta. Taulujen työstäminen sujui ristiin rastiin toistensa kanssa, mutta tässä postauksessa keskityn Pohjanmaan pääkaupunkiin - Vaasaan.  

Brainstorm. Näin alkaa useimmat projektit ja tämäkään projekti ei ollut poikkeus. Lista kuvista oli pitkä, joten taulua koristavat kuusi kuvaa ovat huolella valittuja. Uutta ja vanhaa. Enemmän ja vähemmän tyypillistä Vaasaa. Odotettuja kuvia ja ehkä joitakin vähemmän odotettuja. 

Tietäessäni mitkä kuvat tauluun tulevat oli aika tarttua kynään. Aluksi tein ainoastaan ääriviivat, ensin lyijykynällä ja sittemmin tussilla. 

Puhtaasta uteliaisuudesta aloin ottamaan aikaa kuinka kauan ääriviivojen piirtäminen tussilla vei. 
"Oletko piirtänyt kuvasta vai?". Pakollinen jatkokysymys kun joku on nähnyt piirustukset. Vastaus on kyllä. Joka kerta. Muuten työ ei olisi onnistunut lainkaan. Useimmiten kävin itse kuvaamassa kohteet ja yksittäisien kohteiden kohdalla luotin Googlen valikoimaan. Harvoin tietenkään on saatavilla kuvaa, josta saat 100% mallin. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on puu, joka peittää osia rakennuksesta. Voin vain todeta yhden asian: Google Maps Street View. Olen luultavasti saanut enemmän hyötyä tästä toiminnosta taiteellisissa tarkoituksissa kuin navigoinnissa, haha. 
Tukikuvien lisäksi hyödynsin myös apulinjoja. Silmä näkee suurimmaksi osaksi ainoastaan sen minkä aivomme haluavat näkevän. Vinot viivat voivat vaikuttaa suorilta koska tiedämme että kyseinen viiva on suora, vaikka se on vino katsomastamme näkokulmasta. Sama juttu koskee myös mittasuhteita. Voimme tietää että kaikki ikkunat ovat yhtä suuria rakennuksen kaikilla sivuilla, mutta emme mitenkään voi nähdä kaikkia yhtä suuria ikkunoita samanaikaisesti. Suorat apulinjat auttavat minua näkemään miltä kuva oikeasti näyttää, ei ainoastaan miltä luulen sen näyttävän. 
Olen iloinen projektista ja yksi osasyistä on että olen ymmärtänyt kuinka paljon kauneutta Vaasassa onkaan. Isoja, mahtavia rakennuksia, joita en ole koskaan aiemmin katsonut kauemmin kuin lyhyen hetken. Isoja, mahtavia rakennuksia joissa silmäni arvostaen lepäävät nyt. Seuraava askel - väritön värittäminen. On mielenkiintoista miten jokin läheltä katsottuna niin sattumanvarainen ja ajattelematon muokkautuu tasaiseksi ja tyylikkääksi pienen välimatkan päästä katsottuna. Siksi on hyvä että taulut useimmiten ovat seinällä ja niitä ihaillaan kauempaa, haha. 

Lyhyesti tietoa siitä mikä joka on itsestäänselvyys tai mikä kuulostaa täysin heprealta. Kaikki piirustukset on tehty 200g/m3 paperille. Luonnoksiin käytin enimmäkseen 2H, välillä jopa 3H tai 4H. Tusseja seitsemässä eri koossa, aina 0,2 millimetrisestä 0,5 millimetriseen. Kaikki ääriviivat on piirretty 0,35mm tussilla.