Miljön är viktig – det här gör vi på Aveo för vårt klimat

22.11.2021

Miljön är viktig för oss på Aveo, vi gör allt vi kan för att jobba så miljövänligt som möjligt. Vi återvinner, undviker onödiga transporter, väljer miljövänliga produkter av hög kvalitet. Här kan du läsa om några av de åtgärder vi gör för att minska våra avtryck på jorden.

ymparistoystavallinen pakkaus

Aveo återvinner förpackningar

Många av de paket vi skickar iväg till våra kunder packas i lådor som redan använts minst en gång. Vi sparar en stor del av de varulådor som våra produkter kommer i, och använder dessa en gång till när vi skickar leveranser. Utfyllnaden i paketen är 100% återvunnet förpackningspapper eller bubbelplast som är tillverkat av minst 50% återvunnet material. Vi återanvänder också förpackningsfyllning som kommit i paket till oss från leverantörerna. Den extra tid det tar tycker vi att det är väl värt!

 

Aveo använder papperstejp

Vi har bestämt att vi inte köper in plastbaserad tejp längre. Vi använder upp de rullar vi har kvar, men när vi köper nya är de pappersbaserade. Redan idag använder vi för det mesta pappersbaserad tejp.

Papperstejp är bättre för miljön än tejp gjort av plast.

Aveo undviker extra utskrifter

Våra leveranser till kunderna innehåller inget extra papper som tex. returformulär eller försändelselista. All information kommer till kunden digitalt i samband med att vi skickar paketet. Det enda vi skriver ut är adressetiketten. 

 

Aveo undviker delleveranser

Alltid när det är möjligt skickar vi alla produkter som kunden beställt i ett paket. Om kunden har beställt flera olika varor med väldigt olika leveranstider kan det hända att vi gör undantag, om kunden ber om det.

 

Aveo berättar om våra produkters innehåll och certifieringar

På varje produkt finns information om vad produkten är gjord av och vilka miljöcertifieringar företaget/produkten har. Vissa produkter avstår vi från att köpa in eftersom de inte är bra för miljön - till exempel säljer vi inga ljus som innehåller paraffin eftersom paraffin avger cancerogena ämnen och ökar koldioxidutsläppen.

 

Aveo väljer leverantörer på nära håll

Två tredjedelar av alla de varumärken vars produkter vi säljer är från Finland, Sverige, Danmark, Island och Estland. Den sista tredjedelen är europeiska företag. Vi föredrar att köpa våra varor från företag som finns i vår relativa närhet, eftersom transporterna blir kortare. Vi värderar högt också att många av våra leverantörer har sin produktion i närområdet.

 

Aveo satsar på tapeter

Tapeter är ingen slit- och slängvara. Tapeter är produkter som håller många år, och som ofta är tidlösa. Våra kunder har möjlighet att beställa tapetprover på förhand och på så sätt välja tapeter som säkert passar.  Vi tillåter retur på hela, oöppnade tapetrullar - i stället för att de blir liggande eller kastas bort kommer de till användning hos nästa kund.

Tapeter är ett hållbart alternativ. Kunderna väljer tidlösa tapeter som de kan ha i många år.

Aveo säljer kvalitet

Vi försöker välja tidlösa men ändå moderna kvalitetsprodukter till vårt sortiment - både för att kunden ska vara nöjd och använda sin produkt i många år men också för att minska antalet returer och reklamationer. Ibland går det fel och en vara är defekt - då ger vi antingen kunden rabatt så hen känner att produkten ändå är värd att behålla, eller så tar vi tillbaka produkten och använder den själva eller säljer den lokalt till lägre pris. Vi strävar alltid efter att varje produkt ska komma i användning.

 

Aveo sysselsätter på landsbygden

Aveo finns i byn Komossa i Vörå, Österbotten. Komossa har 140 invånare och Aveo är den största arbetsgivaren i byn. Alla vi som jobbar på Aveo bor nära vår arbetsplats, och våra pendlingsavstånd är korta. Vi jobbar hemma när vi kan för att ytterligare minska bilkörandet.

 

Ingen är perfekt men alla kan göra något

Vi på Aveo drar vårt strå till stacken och gör så gott vi kan. Säkert finns det mycket vi kan göra väldigt mycket bättre, men vi lär oss hela tiden och får nya insikter och nya miljövänligare rutiner och arbetssätt. Om alla vi som bor på jorden skulle fundera på vilka insatser vi kan göra för miljön, för klimatet, för vår omvärld  och faktiskt göra det vi kan - ja då skulle framtiden för kommande generationer se bra mycket bättre ut.