Ett svart smycke i skogen

Bland tallarna, på vägen med det passande namnet Tallvägen i Maxmo, står det som ett svart, modernt smycke – familjen Norrlins nyfunkishus. När renoveringarna i det förra 80-talshuset började komma emot, valde Fredrik och Jenny att sälja och börja om från början.

Ett svart smycke i skogen

 

De var överens om att de ville ha ett modernt hus, med högt till tak, stora fönster och mycket ljus. Några klick på nätet ledde dem till en svensk sida, där de hittade drömmodellen som de sedan lät rita om anpassad efter finländska krav – med andra ord med en bastuavdelning. Hos Simons Element var det inga problem att tillverka elementen efter parets ritningar, och efter ett års byggande kunde de flytta in hösten 2011.

Fredrik och Jenny Norrlin valde ett rikssvenskt hus som modell, och fick hjälp med att rita om det av Mikael Öst. Simons Element tillverkade elementen som levererades hösten 2010.

- Personkemin var viktig för oss när vi valde husleverantör. Vi anlitade sedan lokala byggare som färdigställde huset invändigt. I ett tidigt skede började vi fundera på inredningen, och eftersom vi kände oss lite osäkra på vår stil, valde vi att anlita Aveo, berättar Jenny, som själv är väldigt inredningsintresserad.

Jenny är inredningsintresserad, vilket också syns i deras hem.

En vägg i hallen har målats med tavelfärg, där man kan göra anteckningar med kritor.

- Vi ville få idéer, och kanske bekräftelse på våra egna också, ler Fredrik. Möbler hade vi från tidigare så i fösta hand gällde det val av ytmaterial – tapeter, golv, kakel samt armaturer.
Tapeten i vardagsrummet, som inte ber om ursäkt för sig, är Aveos val och även flertalet av de belysningsarmaturer som finns i huset. De ljuddämpande skivorna i taket, med indirekt belysning monterad på undersidan, är även planerade av Aveo, och var nödvändiga med tanke på den höga takhöjden för att förhindra eko.

Paret Norrlin anlitade Aveo för att få hjälp med val av ytmaterial och inredning. Tapeten i vardagsrummet är ett sådant, liksom spisen och lamellgardinerna. Akustikskivorna i taket dämpar ljudet samt ger indirekt belysning i olika toner.

- Vi fick med oss en hel mapp med förslag och vägledande val från Aveo, även då det gäller möbler, berättar Jenny och visar mappen. Via dem fick vi också hjälp med att hitta lamellgardiner till våra höga fönster, liksom spisen, som vi är väldigt nöjda med.
- De planerade även vår walk-in closet – däremot valde vi att själva planera kök- och badrumsinredningen, som vi beställde hos ett lokalt snickeri, tillägger Fredrik.
Köket har Jenny och Fredrik planerat själva och det är tillverkat av ett lokalt snickeri. De handtagsfria, högblanka luckorna i vitt ger ett stilrent och modernt intryck.

Både Jenny och Fredrik är nöjda med sitt hus, som matchas med ett garage i samma stil. Även det har Simons levererat. Nu återstår trädgårdsanläggningen och även den har paret anlitat planeringshjälp för.
- Alla förslag använder man kanske inte, men det är ett bra sätt att få idéer, komma igång med arbetet och undvika större misstag längs vägen, även om slutresultatet inte blir exakt såsom planen föreslår, konstaterar Fredrik.

Fredrik och Jenny samt barnen Stella och Theo trivs bra i det nya huset. Nu återstår bara en del jobb i trädgården.

 

Text och foto: Anna Sand/bySand www.bysand.fi

 

/Susanna