Aveo planerade nytt för ABB– 2/2 Unika lösningar för det öppna kontorslandskapet

Bra akustik, ergonomiska arbetsplatser, tysta rum och flera mötesrum planerades in av Aveo i ABB:s lokaler.

Aveo planerade nytt för ABB– 2/2 Unika lösningar för det öppna kontorslandskapet

I vår förra artikel om ABB Protection & Connections kontor i Vasa, utlovades en närmare titt på vilka kundanpassade och nytänkande lösningar som planerats in i avdelningen, där Aveo stått för både inredningsplanering och projektförsäljning. Allt från kontorslogistik till möbel- och textilval är väl genomtänkt och resultatet är en modern och välfungerande helhet. 

- Det viktigaste var att få plats med fler enskilda arbetsplatser i landskapet, utan att ljudnivån skulle bli för hög. Det har Aveo lyckats med över förväntan, konstaterar Johanna Keturi, som varit delaktig i processen från början.

Istället för skrymmande hörnbord har alla anställda nu fått mindre , höj- och sänkbara elbord. Varje arbetsplats avskärmas av mellanväggar med akustikskivor, som dämpar ljudet. Produktplaneringen har fått en egen avdelning i landskapet, som skiljs åt med lite högre mellanväggar i en annan färg, och deras bordsyta är även aningen större. På strategiska platser har mellanväggarna försetts med stilrena arrangemang av grönväxter, som fungerar som insynsskydd.

De få mötesrum som tidigare fanns var ständigt upptagna och det här har åtgärdats så att de nu är fler till antalet.

- Förhandlingsutrymmena kan användas för telefon- eller videokonferenser eller för mindre kundmöten. De är försedda med nödvändig teknisk utrustning och dessutom med så kallad idéfärg på en av väggarna, berättar Johanna.

Idéfärgen gör att hela väggen kan användas som skrivtavla – ingen särskild whiteboard behövs. Det är fritt fram för brainstorming – något man från ABB: s sida också velat uppmuntra.

Behöver man extra lugn och ro för ett telefonsamtal kan man använda någon av de tre Phone Booth-utrymmena, som är en helt ny lösning på kontoret. Lugn och ro finner man också i det ”tysta rummet”, som byggts på andra våningen i kontoret. Här råder total tystnad och både praktiska och bekväma möbler skapar en perfekt miljö för koncentration, studier eller annat som berör arbetet.
- Tysta rummet, som fått namnet Switch Lounge, är även det en helt ny lösning, tillägger Johanna.

Den nya LED-belysningen i landskapet styrs med ABB: s egen KNX-automation. En luxsensor känner av mängden dagljus som strömmar in och belysningen anpassas efter det, liksom även efter mängden rörelse i kontoret. I de små mötesrumnmen regleras ventilationen automatiskt tack vare mätare som avläser halten koldioxid i luften.

- Nya förvaringslösningar behövdes också för den skyddsutrustning som besökare ska ha på sig vid rundvandringar på produktionsavdelningen – västar och skor. Nu har vi fått ändamålsenliga och snygga skåp för dessa. I motsvarande skåp finns även pausträningsredskap tillgängliga för de som vill utnyttja sina pauser till gymnastik, tillägger Johanna, som är mycket nöjd med de nya lösningarna.

Personalcafeterian, Switch Café, har även den förnyats och försetts med nya möbler. En skjutdörr gör det möjligt att avskilja en del av den för större personalmöten.

Johanna och hennes medarbetare är mycket nöjda med både resultatet och processen, som fungerat smidigt. 

Text: Anna Sand / bySand
Foto: Ann-Britt Pada / Foto Pada