Yrkeshögskolans stilföränding

Yrkeshögskolans stilföränding

Yrkeshögskolan Novia i Vasa, enhet Wolffskavägen, genomgick en stilförändring i sommar när skolans auditorium och aula förnyades. Kundens önskan var att skapa en fräsch, inbjudande och modern läromiljö som även kan anpassas till olika föreläsnings- och skolningstillfällen. 

Inredningsplaneringen påbörjades kring de redan färdigt fungerande elementen, för att kunna genomföra förändringen så kostnadseffektivt som möjligt. Till exempel var tyget på bänkarna i auditoriet i så gott skick att man valde att behålla tyget. Samma med akustiken, den fungerade redan bra. Runt omkring dessa element planerades en färgrik och inspirerande helhet, där man ser materialens struktur. Med hjälp av målfärg och textilier fick utrymmena en fin rytmisk helhet. Gardiner med avbländande effekt på solljus dekorerar fönstren, men täcker inte för den fantastiska utsikten. 

Aulan fungerar både som studierum och som mottagnings- och pausutrymme vid olika slags event. Nästan hela fönsterväggen till höger avskiljer aulan från ett mindre studierum. Man ville begränsa synligheten till detta rum genom att använda textilbaserade Gecko-material som är lätt all placera och förändra.

Väggfärgen i aulan fick nya gardiner som sällskap, vilka kompletterar utrymmet och skapar en efterlängtad mjukhet. Den nya hållbara Bolon golvmattan avgränsar utrymmet vid de högklassiga borden som en snickare har tillverkat. 

Som slutresultat föddes kostnadseffektiva utrymmen som fick genomgå en stor stilförändring med relativt små, men noggrannt utvalda, element.