Aveo planerade nytt för ABB – del 1/2 Öppet kontorslandskap i förvandling

Aveo planerade nytt för ABB – del 1/2 Öppet kontorslandskap i förvandling

I vinter har de anställda på ABB Protection & Connections office fått flytta in i nyrenoverade utrymmen. De totalförnyade ytorna är resultatet av ett samarbete mellan avdelningen och Aveo, som stått för inredningsplanering och projektförsäljning. Här har inget lämnats åt slumpen – allt är genomtänkt i minsta detalj, och slutresultatet är en toppmodern och trivsam arbetsplats ur alla aspekter.

Den administrativa avdelningen av ABB Protection & Connection, tidigare Breakers & Switches, sysselsätter idag omkring 250 personer varav cirka 130 jobbar i office. De var tidigare utspridda på flera olika platser och våningar i huset på Formarevägen i Strömberg Park, och vartefter att arbetstagarna ökat under åren, har fler arbetsbord satts in där det funnits plats. 

- Det saknades en tydlig kontorslogistik, en ”layout” för hur avdelningen egentligen borde se ut. Det var trångt på grund av de stora hörnborden som användes som arbetsbord och en ytrenovering var aktuell även av estetiska skäl, berättar Johanna Keturi, Management Assistant på avdelningen.
Valet av planeringsbyrå föll på Aveo av flera olika skäl.
- Dels var det viktigt att det var en lokal entreprenör, dels gillade vi deras tidigare arbeten som vi bekantade oss med. De har stått för all planering – från ytmaterial till möbler, samt även tagit hand om måttagning, leveranskontroller och varit aktivt med i processens alla skeden, fortsätter Johanna.



Det som från början enbart var tänkt att bli en yternovering blev en totalförvandling – mycket på grund av den klassiska orsaken att ”det ena ger det andra”.
- Ventilationen konstaterades vara otillräcklig och tekniken beträffande belysning och dylikt var gammal och oändamålsenlig. När vi fått klartecken från ABB: s fastighetsbolag kunde vi ompröva det hela och satsa på en ordentlig ombyggnad. 

Planeringen startade våren 2013, men eftersom planerna växte under processens gång och idéerna också bollades fram och tillbaka med de anställda många gånger om, inleddes de praktiska byggarbetena först på försommaren 2015.
- Allt har bytts ut. Ventilation och el, fönsterglas och takskivor, golv- och väggytor, belysning och möbler. Allt är anpassat efter avdelningens behov och våra önskemål samt även efter de riktlinjer som ABB har då det gäller grafisk profil, färger och stil på inredning och möbler. 

Här nämner Johanna detaljer såsom grönväxter, vilka enligt riktlinjerna inte ska ha runda blad, och möblerna, som ska ha raka, kantiga former - inte heller de runda. Grundfärgerna som används är grått , svart och vitt, men de accenteras av starkare färger som limegrönt, orange och lila i olika utrymmen på avdelningen.

De enskilda arbetsrum som tidigare fanns har rivits bort så att  hela avdelningen nu är ett enda stort öppet kontorslandskap. Farhågorna om att ljudnivån skulle bli för hög efter detta har inte besannats – tvärtom.
- Även om vi är många fler personer på samma yta nu, upplever vi det inte så. Kontoret känns både luftigare, rymligare och till och med tystare tack vare de specifika lösningarna, konstaterar Johanna.

I nästa artikel tittar vi närmare på just dessa lösningar och vad som gör ABB Protection & Connection till ett av Vasas modernaste och trivsammaste  kontor.

Text: Anna Sand / bySand
Foto: Ann-Britt Pada / Foto Pada