William Morris tapeter - tio favoriter

Tio favorittapeter av William Morris - inget lätt tapetval när många fler än så förtjänar en plats på topplistan. Tapeterna från Morris & Co är detaljrika, tidlösa och av hög kvalitet. Vilken är din favorit?

Pimpernel rakas Morristapetti

Pimpernel. Foto: Maria Vähätiitto

1. Pimpernel - klassisk blomstertapet från 1876

William Morris designade Pimpernel 1876 till sin matsal på Kelmscott House i London. Blommorna är vackra, löven virvlar i en regelbunden och symmetrisk cirkulär rytm - ett komplext och dramatiskt mönster med en övertygande tredimensionalitet, som sin ålder till trots passar bra i många hem också i dag. Lägg märke till den skickligt gjorda mönsterupprepningen. Fast vi idag 160 år senare har modern teknik till hjälp är det få som kan slå William Morris i mönsterupprepning och mönsterpassning. 

 

Pure Bachelors Button.

2. Pure Bachelors Button - stormönstrad, levande tapet

Mönstret Bachelors Button designades ursprungligen 1892. Tapetmönstret har sedan dess förstorats med tapeten Pure Bachelors Button som ett dramatiskt resultat. Tapeten är uppseendeväckande med sina stora, virvlande blad och passar bra också i moderna hem.  

 

Lemon Tree.

3. Lemon Tree - fräsch och luftig tapet

Tapeten Lemon Tree är inspirerad av William Morris älskade tapet Fruit, men enklare och mer avskalad. Lemon Tree är fräsch och lugn och mönstret är ett av Morris & Co:s mest luftiga. 

 

Marigold.

4. Marigold - enkel men mångsidig tapet

Blommiga tapeten Marigold från 1875 har ett mångsidigt mönster med små blommor och blad som ger djup och lyfter fram de större. Tapeten Marigold finns också i lugna enfärgade blå, gröna, beige och röda färgalternativ.

 

Strawberry Thief.

5. Strawberry Thief - charmig tapet med fräcka tjuvar

Vem kan motstå läckra jordgubbar lättillgängligt serverade? Inte fåglarna på tapeten Strawberry Thief i alla fall. Tapeten har ett tätt och detaljerat mönster som man kan titta på långa stunder och alltid hitta nya detaljer.

 

Pure Thistle.

6. Pure Thistle - klassisk designtapet i modern tappning

Tapeten Thistle designades av John Henry Dearle och var en av fem Morristapeter som maskintrycktes i början av 1900-talet. Pure Thistle är överdimensionerad och mönstret är genialiskt planerat på så sätt att mönsterupprepningen inte syns vid en första anblick. Tapeten finns i fem färgvariationer, varav en försedd med pärlor.

 

Golden Lily. 

7. Golden Lily - blommig tapet med djup

Tätt mönstrade blommiga tapeten Golden Lily har ett djup tack vare både djupa och luftiga färger, som alla skapar dramatik på sitt sätt. Tapeten designades av JH Dearles 1899.

 

Pure Willow Bough.

8. Pure Willow Bough - älskad bladtapet

Tapeterna Willow och Willow Bough är båda mångas favoriter. Det slingrande bladverket är sofistikerat och levande och ett fint exempel på William Morris kärlek till naturen och den engelska landsbygden. Pure Willow Bough är förenklad i färgsättningen men fortfarande lika vacker. En tapet i skandinavisk smak!

 

Brophy Trellis.

9. Brophy Trellis - en grafisk Morristapet

Alla Morristapeter är inte enbart blommiga. Brophy Trellis har ett regelbundet geometriskt formspråk. Mönstret designades först som takpapper av Andrew Brophy. I tapeten Brophy Trellis  har blommor och löv från en av William Morris dotter Mays skapelser förenats med Brophys mönster med den här grafiska tapeten som slutresultat.

 

Chrysanthemum.

10. Chrysanthemum - ikonisk blommig tapet från 1877

Den utsmyckade blommiga tapeten Chrysanthemum designades av William Morris 1877. Tapeten har senare reproducerats, och finns nu i färger trogna originalet men också i en mjukare färgskala med inslag av metallfärg som ger tapeten det lilla extra.

 

Fakta om William Morris

  • I 160 år har William Morris tapeter fascinerat omvärlden. Tapeterna älskas för sina naturnära och oförglömliga mönster, för sin tidlöshet och sin kvalitet. 
  • William Morris levde 1834-1896. Han växte upp på den engelska landsbygden i Essex där han lärde sig älska naturen som han sedan tog inspiration från i sina mönster.  Han var såväl designer som miljöaktivist, poet, politisk teoretiker och förläggare.
  • Morris första tapet Trellis designades 1862 och Daisy var den första tapeten som trycktes. 
  • Hans inredningsföretag Morris, Marshall, Faulkner & Co grundades 1861 och gick i ledningen för Arts & Crafts-rörelsen, Storbritanniens konst- och hantverksrörelse på 1800-talet.
  • 1875 döptes företaget om till Morris & Co och blev en av de mest kända tillverkarna av tyg och tapeter av högsta kvalitet. Än i dag används originalmönster från 1800-talet för att reproducera William Morris mönster. De anpassas till dagens krav och inredning men med respekt för det ursprungliga hantverket.
  • William Morris mönster har stått sig bra över tiden och känns fräscha och relevanta ännu 160 år senare. Mönstren är oftast väldigt detaljrika men samtidigt lugna och harmoniska. Han jobbade med symmetri och struktur och ville att mönstrens upprepning inte skulle dominera eller försämra motiven utan erbjuda lugn och ordning.
  • Inredningsarkitekten Ben Pentreath säger att William Morris var en mästare i konsten att upprepa.  Ben Pentreath står bakom Queen Square-kollektionen, där originalmönster har anpassats till 2000-talets publik med nya färger. 
    - Mönsterupprepningarna fungerar samtidigt i större och mindre skala, som vackert sammansatta musikstycken med stora teman och fina detaljer samtidigt, säger Ben Pentreath.
  • Kärleken till naturen syns i William Morris mönster. Han kopierade inte blommorna och bladen, utan såg skönheten och mixade intrycken från naturen med inspiration från renässansen och konsten.

Källa: morrisandco.sandersondesigngroup.com

 

Mera inspiration: 

Tio favorittapeter från Cole & Son

Pihlgren & Ritola - finländska papperstapeter med traditioner

Tio favorittapeter från Duro

Tio favorittapeter från svenska Sandberg

Laura Ashleys tapeter - tio favoriter

Marimekkos nya tapeter - många favoritmönster

Rebel Walls - extraordinära muraltapeter och fantastiska fototapeter

Majvillan Poetry - härliga barntapeter till alla rum

 

Läs mera:

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Vi på Aveo hjälper gärna till. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.