Pihlgren & Ritola – finländska papperstapeter med traditioner

Bor du i ett gammalt hus och vill renovera med gamla metoder och material? Då är sannolikheten stor att Pihlgren & Ritolas traditionella papperstapeter passar utmärkt i ditt hem. Vi har gjort en djupdykning i den finländska tapettillverkarens historia och valt ut våra favorittapeter.

Birger Kaipiainen Kiurujen Yo 69613

Kiurujen yö.

1. Kiurujen Yö – älskad fågeltapet från 1958

Blommiga fågeltapeten Kiurujen Yö skapades av finländska formgivaren Birger Kaipiainen 1958. Tapeten är en bästsäljare i Aveos utbud bland Pihlgren & Ritolas papperstapeter. Den ingår i kollektionen Taiteilija.

Birger Kaipiainen är känd för sitt porslin med frukter, blommor och fåglar, han designade bland annat Paratiisi, Apila och Sunnuntai för Arabia. I Pihlgren & Ritolas designtävling 1958 skapade han fågeltapeterna Kiurujen Yö och Ken Kiuruista Kaunein. Läs mer om designtävlingen längre ner.

 

Appelsiini

2. Appelsiini – en retroskatt

Retrotapeten Appelsiini designades på 1950-talet. Den populära och fräscha apelsintapeten är en pigg färgklick till exempel i köket. Tapeten ingår i Retro-kollektionen och återfinns i många finländska hem.

Retrokollektionen är en tidsresa från 1950-talet till 1970-talet. Här finns tapetfabrikens mest nostalgiska mönster från olika årtionden, till exempel Lumikide, Taikayö, Tammenlehti och Viilu.

 

Lukko

Lukko

Lukko

3. Lukko – jugendtapet med blommor

Tapeten Lukko har ett tätt och regelbundet blommigt mönster som samtidigt är slingrande och randigt. Den jugendinspirerade tapeten ingår i Klassinen-kollektionen, och vissa färger i Erikoiserät. Tapeten fås i totalt nio färgalternativ.

Klassinen-tapetkollektionen innehåller tapeter från olika tidsperioder och stilinriktningar, allt från nyklassisism och jugend till nyrenässans. Här återfinns empiretapeten Herttuanhovi, jugendtapeterna Lumme, Jugend-Kausi och Jugend-Tulppaani, gustavianska Romanssi och Rusetti, biedermeiertapeten Mainiemen Kartano och många fler.

 

Juhannusruusu

4. Juhannusruusu – romantisk blommig tapet

Eleganta blommiga tapeten Juhannusruusu är en klassiker i Pihlgren & Ritolas sortiment. Tapeten har designats av finländska konstnären och formgivaren Ritva Kronlund som jobbade på Pihlgren & Ritola. Hon har också skapat bland andra Avaruuslintu, Perhonen, Pantteri och Rock 'n Roll.

 

Niittyleinikki

5. Niittyleinikki – sommarskön blommig tapet

När smörblommorna blommar på ängen, då är sommarkänslan totalt. Tapeten Niittyleinikki, designad av Ritva Kronlund, är luftig och fräsch. För Pihlgren & Ritola är att tapeter är mer än en vacker yta, de är vardagskonst och inredningsglädje när den är som bäst.

En annan klassiker i samma stil är som finns i många finländska hem är blommiga tapeten Kirsikkapuu.

 

Williamin Kyönnös

6. Williamin Köynnös – Morrisinspirerad jugendtapet

Medaljongliknande tapeten Williamin Köynnös (tidigare namn William Morris -tyyliin) är tydligt inspirerad av brittiska Morris & Co:s tapeter. En stormönstrad och vacker medaljongtapet som fås i fem färgalternativ.

Herraskartano är en annan vacker medaljongtapet med inspiration från nyrenässansen.

 

 

Paratiisi

Paratiisi

 

7. Paratiisi – grafisk retrotapet

Tapeten Paratiisi har även den designats av Ritva Kronlund. Tapeten har ett grafiskt retroinspirerat mönster med fåglar, blommor och blad i ett symmetriskt mönster. Tapeten fås i sex färgalternativ.

 

Hyasintti

 

8. Hyasintti – klassisk blommig papperstapet

Jugendinspirerade tapeten Hyasintti har ett tätt, regelbundet mönster. En vacker tapet som fås i fyra färgalternativ.

 

Sembramänty

9. Sembramänty – naturnära tapet för skogsälskaren

Retrotapeten Sembramänty med kottar, kvistar och långa barr är inspirerad av cembratallen som växer i Alperna och Karpaterna. En vacker, något vildvuxen tapet som tar naturen in i hemmet.

 

Kukot

10. Kukot – retrotapet med blommor och fåglar

Blommiga tapeten Kukot med fåglar är en tapet man blir glad av. Tydliga 1970-talsvibbar i den här tapeten, som fås i tre pigga färger.

 

Fakta om Pihlgren & Ritola

  • Pihlgren och Ritola har tillverkat handgjorda ekologiska papperstapeter sedan 1930. Alla tapeter tillverkas från början till slut i Ackas i Toijala med traditionell tryckteknik och ett stort hjärta.
  • Fritjof Pihlgren och Matti Ritola skaffade en begagnad rotationstryckpress och började tillverka tapeter i Fritjofs pappas lokaler. Till en början fanns under 20 modeller i sortimentet, och de två innovatörerna skötta själva stor del av tryckarbetet. Tapeterna hittade snabbt sin publik och fabriken växte.
  • 1937 invigdes den nya tegelfärgade fabriksbyggnaden på en vacker plats i Nahkialanlampi kulturlandskap.
  • 1957 var det dags igen, då fabriken byggdes ut. Samtidigt förnyades maskineriet och en stor del av de stora rotationstryckmaskiner som införskaffades används än idag. Tapetfabriken är en av de sista som finns kvar i Finland. Pihlgren & Ritolas tapeter och hantverksdrivna produktionssätt är ett levande kulturarv.

 

Avaruuslintu trycks

Kiurujen Yö trycks

 

  • Tapettillverkningen sker i tre steg. Först trycks tapetens bottenfärg i en skild tryckpress på en ofta upp till två kilometer lång tapetvåd. När bottenfärgen har torkat trycks mönstret på själva rotationstryckmaskinen – olika mönsterrullar trycker sin andel av helheten. När alla färger och mönster är på sin plats får tapeten torka i luftiga, långa veck i fabrikens tak innan de rullas upp på en stor rulle och efterbehandlas. Till sist skärs tapeten i tio meter långa rullar och är klara för försäljning. Förarbetet, finjusteringen och de gamla tryckpressarna kräver stort hantverkskunnande. 
  • På 1950-talet ordnades många designtävlingar, och speciellt tävlingen 1958 med inbjudna deltagare gav många vackra mönster som idag är klassiker. I tävlingen deltog trendiga designers såsom Birger Kaipiainen, Rut Bryk (Fenix-lintu, Apollo), Erik Bruun (Johann Sebastian, Linneus), Jukka Pellinen (Bownet, Assyria), Lisa Johansson-Pape (Poikilo, Arki och Pilkut) samt Annikki och Ilmari Tapiovaara (2+3, Valoa ja Varjoa). Deras bidrag i tävlingen bildar Taiteilija-kollektionen, kompletterat med Ritva Kronlunds ikoniska mönster som är några av de mest spektakulära inom finländsk tapetdesign. 
  • Under tapettillverkningens guldålder på 1950-1970-talen hade Pihlgren & Ritola en egen  designavdelning, bokbinderi och många olika produktionslinjer för tapeter av olika sorter. Pihlgren & Ritola stod då för en tredjedel av Finlands tapetproduktion.
  • På 1960-talet sålde Fritjof Pihlgren (senare Pihola) sin andel och företaget har sedan dess ägts av släkten Ritola. 

 

Pikkurokokoo

Auringonkukka

 

  • I dag trycks papperstapeterna med samma traditionella tryckmetoder, i samma rödtegelfabrik på Nahkialanlampis strand som i fabrikens tidiga dagar. Eftersom tryckmetoderna är gamla är tapeterna också levande – avvikelser i färg och mönster förekommer mellan olika tryckserier och det är därför viktigt att alla tapetrullar av en tapet i ett rum har samma batchnummer. Över 80 olika tapetmönster ingår i sortimentet.

Källa: tapettitehdas.fi

 

Mera inspiration hittar du här:

Tio favorittapeter från Duro

Tio favorittapeter från Cole & Son

William Morris tapeter - tio favoriter

Tio favorittapeter från svenska Sandberg

Laura Ashleys tapeter - tio favoriter

Marimekkos nya tapeter - många favoritmönster

Rebel Walls - extraordinära muraltapeter och fantastiska fototapeter

Majvillan Poetry - härliga barntapeter till alla rum

 

Läs mera:

Svårt välja tapet? Beställ dina tapetprover från Aveo

Stor tapetguide - allt om tapeter

Hur tapetserar man? Här får du hjälp och råd om tapetsering

Byggprojekt på gång? Begär offert!

 

Vi på Aveo hjälper gärna till. Kontakta oss per e-post, chatt eller telefon.